Sezonskim cvijećem do šarenog vrta

PIŠE Dina Mulović-Smajlović, dipl. inž. hortikulture
FOTO “Ana – HUP” d.o.o. Sarajevo

Jednogodišnje i dvogodišnje sezonsko cvijeće pravi je hit na našem tržištu. Svake godine se pojavljuje u sve većem asortimanu i sve ranije i ranije se plasira u prodaju. Najpovoljnije vrijeme za sadnju sezonskog cvijeća svakako je maj, kad više nema opasnosti od mrazova, na kojima ove osjetljive biljke smrzavaju.

Gredice

Sezonsko cvijeće se dobija iz sjemena, sadi se u žardinjere na balkone, terase pa i u gredice, živi, cvjeta i umire u istoj sezoni. Pravi je ukras naših vrtova i daje potrebno osvježenje, jer svake sezone možemo posaditi drugu vrstu, drugu boju i na taj način je naš vrt uvijek zanimljiv.

Kod sadnje treba voditi računa o boji i obliku cvijeta, visini biljke i rasporedu sadnje. Sezonsko cvijeće se može saditi u kombinaciji sa drugim biljkama, trajnicama (višegodišnje cvijeće), grmljem bjelogoričnim i crnogoričnim i s lukovicama. Neke vrste sezonskog cvijeća možemo koristiti kao rezani cvijet i od njega praviti aranžmane.

Za lijep i bogat izgled vašeg sezonskog cvijeća potrebno je redovno zalijevanje u večernjim satima ili rano ujutro prije izlaska sunca, prihranjivanje univerzalnim mineralnim gnojivom za sezonsko cvijeće i skidanje ocvjetalih cvjetova.

Prijedlozi za sadnju

Na mjestima u vrtu gdje je velika hladovina predlažemo sadnju Impatiens balsamina (lijepi dečko), koji cvjeta od polovine juna do oktobra i najčešće se može naći u bijeloj, roza, crvenoj i ljubičastoj boji. Može se saditi u gredice u kombinaciji s ostalim biljkama ili u saksije. Za osunčana mjesta možete koristiti skoro sve sezonsko cvijeće, samo pazite da nije izloženo direktno suncu, jer ih sunce može spržiti i ostaviti smeđe fleke po listovima.

Nekoliko vrsta sezonskog cvijeća koje se može naći na našem tržištu su i sljedeće vrste:

Alyssum maritimum (alisum), dostupan u bijeloj, roza i ljubičastoj boji, cvjeta od jula do septembra, naraste od osam do 15 cm, voli osunčane položaje, ali ne direktno sunce.

Begonia semperflorens (begonija), dostupna u bijeloj, crvenoj i roza boji, cvjeta od maja do septembra, voli polusjenovite i umjereno osunčane položaje, visine 15 cm.

Cineraria maritima (senecio), srebrnasta boja lišća, cvjeta od juna do avgusta, voli sunčane položaje i visine je od petnaest do 30 cm.

Lobelia erinus (lobelija), biljka sa sitnim cvjetovima, dostupna u plavoj, ljubičastoj i roza boji, pogodna za sunčane, a i polusjenovite položaje, cvjeta od polovine juna do oktobra, visine od deset do 15 cm.

Petunia hybrida (petunija), široki spektar svih boja, cvjeta od polovine juna do polovine oktobra, voli osunčane položaje i naraste od 15 do 50 cm.

Tagetes patula (niska kadifica), cvijet žute i narandžaste boje, za sunčane i polusjenovite položaje, cvjeta od polovine juna do novembra i visine je od 15 do 20 cm.

Verbena hybrida (verbena), može se naći u roza, crvenoj, plavoj i ljubičastoj boji, cvjeta od polovine juna do polovine oktobra, zahtijeva sunčane položaje i naraste do 25 cm.

Viola wittrockiana (maćuhica), postoji veliki broj sorti raznih boja, cvjetaju od kasne zime do ljeta na sunčanim i polusjenovitim položajima, te narastu od 15 do 20 cm visine.