Prirodna sredstva za čist i mirisan tepih

Temeljito čišćenje tepiha dobro je napraviti dok još nije hladno kako bi se tepih dobro osušio, odnosno kako ne bi upio vlagu. Kako bi, ne baš omiljeno, pranje tepiha prošlo što ‘bezbolnije’ i kako biste jesen dočekali s čistim i mirisnim tepihom u svom domu, pomoći će vam 3 jeftina i prirodna načina.

Prije nego se spremite za temeljito čišćenje tepiha potrebno ga je dobro usisati. Tri su najveća problema na tepihu: prljavština zapletena u niti tepiha, mrlje i neugodan miris. Slijedeći korak po korak uz pomoć prirodnih sredstva tepih možete dovesti u red.

1. Sredstvo za dubinsko pranje tepiha

 

– 1/2 šoljice sode bikarbone

– 10 kapi eteričnog ulja cedra i 10 kapi eteričnog ulja limete

Sve sastojke ubacite u plastičnu vrećicu i ostavite da odstoje jedan dan. Tepih prije korištenja pripremljene smjese dobro usisajte, te smjesu pospite po cijeloj površini, pošpricajte s čistom vodom i četkom dobro istrljajte tepih. Ostavite da odstoji najmanje pola sata, potom tepih ponovno usisajte.

 – Uz pomoć ovih savjeta izaberite tepih

2. Sredstvo za skidanje mrlja s tepiha

– jedna mjerica alkoholnog sirćeta
– tri mjerice obične vode

Napravite otopinu od alkoholnog sirćeta i obične vode. Namočite peškir u otopinu i prebrišite njime mrlju. Zatim stavite peškir preko mrlje i prođite preko njega zagrijanom peglom. Sirće i voda upiće mrlju. Prelazite peglom preko peškira sve dok mrlja ne nestane.

3. Sredstvo za uklanjanje neugodnih mirisa sa tepiha

– 2 kašike prirodnog tekućeg sapuna
– 40ml bijelog sirćeta
– ½ litra tople vode
– 1 čajna kašika boraksa
– 6 kapi eteričnog ulja limuna, 3 kapi eteričnog ulja čajevca

Sve sastojke stavite u staklenu posudu i dobro izmiješajte, na kraju ih prelijte u bocu sa špricom i dodajte vodu. Dobro protresite i poprskajte po cijeloj površini tepiha, ostavite oko 20 minuta, te usisajte tepih.

Izvor – zadovoljna.dnevnik.hr