Savjeti za skidanje boje

Želite li skinuti već postojeću boju slijedi nekoliko savjeta koji će vam pomoći.

Ako je boja u dobrom stanju nemojte je skidati, osim ako debljina prethodnih slojeva boje ne otežava otvaranje i zatvaranje vrata i prozora. Izbrusite postojeću boju tek toliko kako biste napravili površinu za prijanjanje nove boje i operite je toplom vodom i sapunom za pranje zidova.

Ako je boja u lošem stanju i treba je odstraniti, postoji više načina kako to možete učiniti. Suho skidanje boje s nekih površina osobito onih zaobljenih, kao što su rukohvati stubišta, može se odstraniti suhim skidanjem pomoću strugala s jako oštrom oštricom kako bi se skinula boja sve do golog drveta ili metala.

Nosite zaštitne naočale da biste zaštitili oči od strugotina boje. Ako je boja stara, nosite i masku od gaze kako vam prašina ne bi ulazila u pluća. Čestice boje mogu sadržavati štetno olovo.

Oštricu strugala nakosite toliko da biste osjetili kako oštrica zasijeca površinu, a potom povucite strugalo prema sebi uz ravnomjeran pritisak. Pripazite kako ne biste oštetili drvo te naoštrite ili zamijenite oštricu kada otupi.

Hemijsko skidanje boje

Postoje dvije vrste kemijskih sredstava za skidanje boje – tekućina i pasta. Na neke vrste drveta kemijska sredstva za skidanje boje mogu štetno djelovati, stoga provjerite gubi li drvo boju.

Ako je u konstrukciji upotrijebljeno više vrsta drveta, možda će nakon skidanja boje biti potrebno izbijeliti i ponovno obojiti sve drvene površine. Možda će biti potrebno nanijeti više od jednog premaza sredstva za skidanje boje kako bi se odstranilo više slojeva boje. Zaštitite oči zaštitnim naočalama, a ruke gumenim rukavicama. Dođe li sredstvo za skidanje boje u kontakt s kožom, odmah ga isperite.

Sredstvo za skidanje boje u obliku paste nalikuje na hladnu zobenu kašu, a korisno je za upotrebu na izrezbarenim ili teksturnim površinama. Lopaticom nanesite sloj debeo oko 3 mm i ostavite neka se osuši. Potom strugalom ostružite sredstvo za skidanje boje zajedno sa starom bojom.

Ako boju ne možete skinuti, a sredstvo za skidanje boje se prebrzo osuši, preko mokrog sredstva za skidanje boje položite polietilensku foliju kako bi se zadržala otapala boje. To će pojačati učinkovitost hemikalija.

Izvor – savjetnica.com

Foto – Chris Hill/Shutterstock