Uz ove trikove niski zidovi mogu izgledati viši

I najmanji stanovi izgledaju znatno bolje u prostorima s visokim tavanicama. Što je manja visina zidova, to je veći izazov urediti prostor da izgleda prostrano, udobno i prozračno. Vjerujemo da mnoge od vas muči ovaj problem, posebno u stanovima novogradnje, gdje je, čini se, visina zidova sve manja i manja.

Kao što niske žene koriste pametne trikove kojima odjećom izdužuju figuru, tako i profesionalni dekorateri imaju trikove pomoću kojih kreiraju iluziju viših zidova.

Boja plafona

trikovi-za-uredjenje

Plafon obojite u boju za nijansu svjetliju od boje zidova, najbolje bijelu. Neki vjeruju da su boje sa visokim sjajem najbolje jer reflektuju svjetlo i čine da plafon izgleda manje statično, dok drugi vjeruju da će mat boja pomoći da se plafon bolje uklopi u prostoriju. Dizajneri sugerišu da obojite ivice plafona pet do 10 cm istom bojom kao i zidove kako biste dobili iluziju viših zidova.

Postavljanje uramljenih slika

trikovi-za-uredjenje

Objesite uramljene slike malo više nego što biste to inače uradili. Takođe, ako okačite slike manjih dimenzija iznad ulaznih vrata i prozora, mogli biste postići vizuelnu varku viših zidova.

Dekorativni paneli

kako-da-izgledi-izgledaju-visi

Ako na najnižu trećinu zida postavite dekorativne panele (ili komade namještaja koji se postavljaju na zid poput klupe ili konzolne police), a ostatak zida i plafon obojite u istu boju, zid bi mogao izgledati viši.

Visoki cvjetni aranžmani

vizuelno-povecavanje-visine-zida

Visoka vaza sa sezonskim cvijećem ili ukrasnim granama je pravi ukras za prostoriju sa niskim zidovima.

Pametno postavljanje rasvjete

osvjetljenje-u-spavacoj-sobi

Izbjegavajte postavljanje rasvjetnih tijela direktno na plafon, poput plafonjerki. Bolja opcija je da objesite svjetiljku ili luster, malo više nego što biste inače.

Vertikalni uzorci i pruge

vertikalne-pruge-na-zidovima

Jedan modni savjet, koristite vertikalne pruge umjesto horizontalnih, koje stvaraju iluziju visine. I ovo se ne odnosi samo na boju i tapete, recimo, uokvirene slike možete redati vertikalno.

Duge zavjese

zavjese-za-vise-zidove

Karniše postavite što je više moguće. Zavjese od poda do plafona izdužuju prostoriju.

Niski namještaj

trikovi-za-vise-zidove

Tamo gdje je moguće koristite što niži namještaj sa što manje horizontalnih elemenata (poput naslona za ruke) kako biste istakli prostor između plafona i namještaja.