Drveni paneli u enterijeru: dobre i loše strane

drveni paneli u enteriju

Drveni paneli postali su popularni ranih osamdesetih, a staru slavu vratili su povećanjem raspona materijala od kojih se mogu proizvoditi i stilova u koje se mogu uklopiti. Za mnoge su odličan metod mijenjanja enterijera i eksterijera, prihvatljive cijene i odličnog efekta.

Obrada zidova je osnovna odrednica uređenja prostora i može uključivati bojenje, tapetiranje, upotrebu keramičkih pločica i zidnih panela. Drveni paneli uživaju ugled elegantnog i sadržajno bogatog dekora zidova. Mogu biti jak dizajnerski pečat enterijera, ali nisu za svaki prostor. Drvo kao materijal za panele ima neka ograničenja, a mi vam predstavljamo njegove dobre i loše strane.

Dobre strane drvenih panela

dobre strane drvenih panela

Drvo je vjerovatno prvi izbor kada se želi istaći estetika enterijera. Upotreba drvenih panela u enterijeru je povezana sa bogatom elegancijom. Kolonijalni i georgijanski enterijeri primjer su bogatog nasljeđa drvenih panela.

Dekorativne drvene obloge pokazuju punu ljepotu drveta. Stvaraju glatke, čiste površine, ugodne na pogled i dodir. Za razliku od keramičkih pločica, nema fuga koje prekidaju kontinuitet boje i sakupljaju prljavštinu. Paneli se mogu postavljati na zid čitavom visinom ili samo na određenim dijelovima.

drveni paneli za zidove

Postavljanjem drvenih panela mogu se jednostavno prekriti nedostaci na zidovima poput kablova i žica, što nije slučaj sa tapetama i krečenjem.

Drvo je prirodni izolator, tako da se drvenim panelima postiže dobra zvučna i toplotna izolacija. Drveni paneli u kombinaciji sa tapaciranim namještajem stvaraju mekan i topao ambijent.

Ova vrsta zidnih obloga pogodna je za popravke i zamjene. Mogu se brusiti i ponovo bojiti, a u slučaju većeg oštećenja dijelovi se mogu zamijeniti.

Loše strane drvenih panela

lose strane drvenih panela

Kao što smo ranije pomenuli, drveni paneli, pored velikih estetskih vrijednosti i mogućnosti, imaju i određena ograničenja. Zato vam savjetujemo, prije nego što ih izaberete za dekor zidova, da razmotrite i dobre i loše strane.

Drveni paneli nisu vodootporni. U kontaktu s vodom počinju da trule. Jednom kada se trulež pojavi čitav panel bi trebalo izbrusiti ili promijeniti.

uredjenje drvenim panelima

Loše postavljeni paneli kod kojih nisu moguće dimenzionalne promjene mogu izazvati deformacije, savijanje i ispupčenja na panelnim površinama.

Drvo gubi prirodnu vlažnost u suvim uslovima. Dakle, neophodno je redovno održavanje primjenom posebnih proizvoda kako bi se obezbijedila dovoljna vlažnost. Proizvodi poput pčelinjeg voska pomažu očuvanju prirodnih ulja.

Drvo može biti opterećujućeg efekta u manjim prostorima i u prostorima u kojima nema dovoljno prirodne svjetlosti. Izgled se može promijeniti korištenjem svjetlijih boja, ali i ovo može biti naporan zadatak. Naime, vosak sprečava upijanje boje u drvo, tako da je panele tamnijih tonova teško prefarbati u svjetlije nijanse.