Jednostavni trikovi uz koje će ladice i ormari lijepo mirisati

Ako osjećate da vam se iz ladica i ormara širi ustajali miris nakon duge zime i oprana garderoba vam gubi miris već nakon nekoliko dana u ormaru, donosimo pet trikova koji će vratiti svježinu.

1. Soda bikarbona

Stručnjakinja za toksine u okolini i osnivačica kompanije Slightly Greener, Tonya Harris, preporučuje postavljanje otvorene kutije sode bikarbone na područja sa ustajalim vazduha, poput ormara i ladica. To može pomoći u apsorbciji neugodnih mirisa.

2. Koristite esencijalna ulja

Za opciju koja ne samo da upija vonj, već dodaje i ugodan miris, Harris savjetuje da posudu napunite s pola šalice sode bikarbone i nekoliko kapi svog omiljenog esencijalnog ulja.

“Jednostavno protresite posudu jednom sedmično kako bi osvježili miris i sposobnost sode bikarbone da upija smrad”, dodaje ona.

Slično tome, Becky Rapinchuk iz tvrtke Clean Mama preporučuje stavljanje nekoliko kapi esencijalnog ulja na pamučnu krpu koju ćete ostaviti u ormaru.

3. Koristite komad sapuna

Svoj ormar ili ladice možete osvježiti i sapunom, preporučuje Rapinchuk. Samo pripazite da je zamotan u papir, jer ne želite poslije po ladicama ili ormaru skupljati komadiće sapuna.

4. Napravite vrećicu s lavandom

Druga mogućnost osvježenja vašeg ormara, dodaje Rapinchuk, je izrada vlastite kesice s lavandom. Sve što vam treba za ovaj projekat je malo tkanine, riže i suhih pupoljaka lavande. Ako ste vješti s iglom i koncem, možete sašiti male vrećice, ali ih možete i jednostavno vezati uzicom. Napunite vrećice rižom i lavandom tako da miriše dovoljno jako po vašem ukusu.

5. Ostavljajte cipele izvan ormara

Ako stvarno želite obezbijediti da vaš ormar ostane što svježiji, Rapinchuk preporučuje da cipele ne stavljate u njega. Niko ne želi odjenuti košulju koja ‘miriše’ na stopala, piše Mbg.

Takođe, u ormarima mogu da se pojave i moljci gdje predstavljaju opasnost po našu garderobu.

Uz primjenu jednostavnih trikova oni se više nikada neće naći u vašem domu.