Saznajte kako vam ljuska od jajeta pomaže u kućanstvu

Osim što je najčešće korištena namirnica kao sastojak u receptima ili kao obrok, jaje ima niz vrijednosti i nakon što potrošimo njegov sadržaj. Naime ljuska jajeta prijatelj je kože, kućanstva i kućnih ljubimaca, njegove moći koristili su naši stari i to s razlogom. Donosimo 7 pametnih upotreba čvrstog oklopa.

1. Prirodni pesticid

Zdrobite ljusku jajeta i njome obložite krug oko biljki u vrtu, ljuska će je štititi od navale malih štetočina popt gusjenica i puževa te djelovati poput prirodnog pesticida. Miris jajeta također će štititi prilaz nepoželjnih gostiju vrtu.

2. Čistač kamenca

Ljusku jajeta dobro usitnite, najbolje u kuhinjskoj krpi i lupajući drvenim valjkom. Potom ljusku pomiješajte s jabučnim sirćetom i koristite kao abrazivno sredstvo za uklanjanje kamenca sa sudopera, termosica i posuđa.

3. Kuhinjsko pomagalo

Na dnu jajeta napravite rupicu promjera pola centimetra i nježno tresite dok kroz nju ne izađe sadržaj jajeta. Ljusku operite pod mlazom mlake vode posušite i koristite kao kalup za izradu primjerice čokoladnih jaja.

4. Najjeftiniji vodoinstalater 

Nekoliko ljuski jajeta zdrobite i ubacite u odvod, te pustite vodu da teče. Pod mlazom će ljuska prolazeći kroz cijevi na sebe pokupiti nečistoće i masnoće te ih ukloniti.

5. Sredstvo protiv svrbeža 

Ljuske jajeta ostavite u staklenci s jabučnim sirćetom u periodu od dva dana. Ljuska će omekšati i nastat će homogena smjesa koju možete koristiti kod iritacije kože i svrbeža posebno onih uzrokovanih ugrizima insekata.

6. Nadomjestak prehrani kućnog ljubimca

Ljusku od jajeta stavite u pećnicu na pola sata pri temperaturi od 250 stepeni. Ljusku ohladite i prebacite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem te usitnite valjkom. Zdrobljenu smjesu stavite u hranu svojeg psa kao nadomjestak kalcija za zdrave kosti i zube vašeg ljubimca.

Izvor – avaz.ba