Dekoracije za Noć vještica

Halloween ili Noć vještica je jedan od omiljenih američkih praznika prožet zabavom, kostimiranjem i druženjem. Popularnost ovog američkog praznika odavno je stigla kod nas i vole ga svi, od najmlađih, koji taj dan u vrtićima izrađuju kostime i priređuju zabavne predstave, dok se odrasli zabavljaju na tematskim kostimiranim zabavama, koje se masovno organizuju u klubovima i kafićima.

Noć vještica slavi se dan prije Svih svetih, odnosno 31. oktobra. Svoje korijene vuče još od starih Kelta, koji su 1. novembra slavili početak nove godine. Vjerovali su da noć prije mrtvi napuštaju svoje grobove. Prestrašeni tom mogućnošću, Kelti su na taj dan odlučili stvarati veliku buku i nositi zastrašujuće maske kako bi otjerali mrtve. Bundeva postaje simbol Noći mrtvih tek u 19. vijeku u Sjedinjenim Državama, a kasnije i u zemljama poput Irske i Kanade.

Kao što smo rekli, Noć vještica je praznik zabave i taj dan je sve podređeno nastojanju da se opustite, prerušite u nešto što biste voljeli biti i uživate. Najmlađi vjerovatno najviše uživaju u ovim aktivnostima pa će i sama aktivnost izrade ukrasa biti zanimljiva.

Rezbarenje bundeva

Glavni simbol Noći vještica je bundeva od koje se prave lampioni. Njihova izrada je jednostavna i vrlo zabavna.
Nakon što ste odabrali bundevu, razmislite koji oblik želite imati na njoj. U sljedećih nekoliko slika vidjećete kako je izrada ovog ukrasa zabavna i brza. Onaj teži dio (rezanje) odradite vi, a za kreativu i čišćenje bundeve neka se pobrinu djeca.

2519ff696adc0037cbb47605e28390c5_content_m

Vrh bundeve izrežite cik-cak i odvojite ga od ostatka bundeve. Poklopac i bundevu iznutra dobro očistite od sjemenki i brojnih niti.

Na bundevu zalijepite shemu po vlastitom izboru i vrhom oštrog noža izbušite rupice duž ruba sheme po kojima ćete kasnije izrezivati.

b52c656736feebc561f7a786cde1c29f_content_m

Kada izrežete bundevu, iznutra je uz pomoć kuhinjskog papira premažite vazelinom, izvana i po svim izrezanim rubovima. Na taj način ćete nekoliko dana zaštititi bundevu od kvarenja. Kako bi ova bundeva izgledala dovoljno strašno, u unutrašnjost bundeve stavite svjećice, a utisak možete pojačati i drugim prigodnim dekoracijama.

a2a1d52933415bfaf10271f3a4536648_content_m

Duh od gaze

Duh od gaze je tako cool dekoracija, a tako se jednostavno pravi. Sve što vam je potrebno su gaza, plastična boca, dva parčeta žice, loptica od spužve ili stiropora i štirk. Naime, iskoristite plastičnu bocu za tijelo duha, na koju ćete staviti lopticu od spužve koja će biti glava duha, i u nju zabijte dva komada žice koji će biti ruke duha. Na tu formu stavite gazu koja će formirati duha, a potom posprejajte štirkom (ako je štirk koncentrat, razrijedite ga vodom 50-50 odsto). Potom osušite fenom, izvucite formu od boce, loptice i žice i stavite svom duhu oči. Imate dekoraciju koja će oduševiti sve.

a14271afb58109fd6014e7df080d5ac5

diy-floating-ghost (2)_thumb[2]

diy-cheese-cloth-ghost

Zabavne dekoracije

Bilo da se radi o nekim jednostavnim dekoracijama ili onim komplikovanim, sasvim mali detalji dovoljni su da vaš dom učinite posebnim za Noć vještica.

Lampione izrađujete tako što sa boca i tegli uklonite etikete i čepove, možete ih obojiti ili ne morate, a crnim flomasterom nacrtajte formu (strašnih) lica i u posudu ubacite svijeće ili lampice.

2-Halloween-Home-Decorating-at-foxhollowcottage.com-damagefreediy-sponsored

Od gaze, filtera za kafu ili vrlo tankog papira možete napraviti paukovu mrežu, a od crnog kolaža sitne paukove. Ovo je odlična dekoracija za prozor.

Ukrasiti možete i vanjski prostor i to malim duhovima koji svijetle. Potrebne su vam lampice s papirnim kuglicama, bijela tkanina i crni flomaster. Bijelu tkaninu izrežete i na sredini isijecite rupicu kroz koju ćete provući žicu (kod ovog dijela pažljivo odvojite lampicu od žice) ili, ako imate male lampe, jednostavno ih “obucite” u bijelu tkaninu. Zatim tkaninu zavežite tako da formirate glavu duha (ako su lampice male, možete ih omotati nečim što će vam pomoći u formiranju glave) na kojoj ćete nacrtati oči flomasterom. Pravi efekat ćete vidjeti tek kada lampice uključite.

2012-09-10

2012-09-101

82201396fd7245b4c37566bcca59c2b7