Kako da ofarbate stare keramičke pločice

Ukoliko imate stare keramičke pločice, a niste u situaciji da ih promijenite, farbanje može biti rješenje.

Čišćenje pločica blagim abrazivom, osim što će ukloniti svu nečistoću s pločice, djelovaće na glatku površinu i smanjiti sjaj.

Kad se uvjerite da je površina čista, treba da agresivnije prionete na uklanjanje glatkog sjaja s pločica. Najbolji način da to učinite je pomoću ručne kružne brusilice. Koristite brusni papir granulacije 220. Brušenjem ćete ukloniti glatki sloj kao i tragove koji bi se mogli kasnije u toku bojenja pojaviti.

Nakon što ste izbrusili sve površine, temeljno očistite svu prašinu koja je preostala od brušenja. Korišćenjem kvalitetnog i visoko adhezivnog temelja za boje naprvite podlogu na koju ćete nanijeti boju. Nanesite temeljnu boju četkom kako bi obradili uglove, a kratkim valjkom nanosite na glatke površine. Ostavite da se temeljna boja osuši, prema uputstvu na kanti, a tada nanesite drugi sloj.

Kad se temelj osuši, uzmite novi brusni papir granulacije 220 i sasvim lagano pređite njime preko površine pločica s temeljenom bojom. Ne treba ukloniti temelj, već samo izravnati sve neravnine koje su eventualno preostale od nanošenja. Uvjerite se da je površina savršeno spremna za bojenje.

Na tako pripremljenu podlogu nanesite lateks boju na uljnoj bazi u odabranom tonu i premažite polusjajnim ili sjajnim alkaidnim premazom. Trebalo bi da imate razrjeđivač za boju pri ruci kako bi očistili mrlje od boje i temelja, kao i veću količinu zaštitnog papira za zaštitu ostalih površina.

jutarnji.hr