Zlatna PRAVILA kako da vam klima uređaj ne bude neprijatelj

Ljeto je stiglo, a sa njim i vječite rasprave o klima uređajima. Dok jedni insistiraju na tome da se ne pale kako bi izbjegli prehlade, drugi ih uključuju čim osjete prve znake znojenja. Kako bi se postigao kompromis, stručnjaci savjetuju poštovanje određenih pravila.

Tokom ljetnjih mjeseci, kada temperature prelaze 30, pa čak i 35 stepeni, klima uređaji postaju naši saveznici u borbi protiv vrućine. Međutim, ljekari upozoravaju da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne smije biti veća od 8 stepeni, a idealna temperatura u prostoriji je do 24 stepena. Ignorisanje ovih savjeta može dovesti do različitih zdravstvenih problema.

 

Koje su posljedice preterane upotrebe klima uređaja?

Nepravilna upotreba klima uređaja može izazvati niz zdravstvenih problema, posebno kod osjetljivih osoba i kardiovaskularnih pacijenata. Osim kardioloških problema, može doći do ukočenosti mišića lica i bolova u vratu. Ljekari savjetuju da se prelaz iz tople u hladnu sredinu ne čini naglo i da se prilikom izlaska iz rashlađene prostorije provede određeno vrijeme u prostoriji koja se ne hladi.

Direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti u UKC Niš, doc. dr Tomislav Kostić kaže za „Blic“ da ekstremne temperaturne razlike nisu dobre za kardiovaskularni sistem, čak i za zdrave osobe, a pogotovo za hronične bolesnike.

Krvni sudovi reaguju i na hladno i na toplo, sakupljanjem i širenjem, znamo da niske temperature sakupljaju krvne sudove, a da se na toploti šire. Generalno, savjetujemo da hronični bolesnici u periodu od 11 do 16 časova u ljetnjim mjesecima ne izlaze bez prijeke potrebe, te će na taj način i izbjeći temperaturne razlike.Kako stručnjaci dalje pojašnjavaju, za funkcionisanje mišićima je potrebna toplota te im izlaganje rashladnim uređajima ne prijaju, a naročito ako velika razlika između spoljašnje i unutrašnje. Ljekari preporučuju da ne treba praviti veliku temperaturnu razliku, a ukoliko pak dođe do ovakvih blokada, treba uzimati magnezijum i vitamine B grupe koji pozitivno djeluju na rad nerava i mišića.

Ljekari ističu da dugotrajno izlaganje hladnoći utiče na metabolizam – smanjenje prometa materija u mišićima jer je cirkulacija usporenija pa se i sve druge aktivnosti u mišiću, krvnim sudovima i nervima odvijaju sporije.

Ako klima uređaje ne koristimo kako treba, klimatizacija prostorija u kojima boravimo može da pogoršava efekte artritisa i neuritisa, a nepovoljno utiču na osobe koje već imaju probleme sa sinusima.

Kako sa klima uređajem u automobilu

Tokom ljetnjih meseci klima u automobilu mnogih vozača podešena je na 20 stepeni, dok je napolju razlika za 15 i više. Za organizam je to pravi šok, pa se savjetuje vozačima da vode računa kako se rashlađuju.

Kada je u pitanju kretanje iz toplog u hladno potrebno je da damo dovoljno vremena organizmu za neki period adaptacije i prilagođavanja našeg organizma toj promjeni temperature, te savjetujemo da se organizam postepeno izlaže. Ono što je neka okvirna preporuka je da temperatura u prostoriji bude negdje između 22 i 24 stepeni, ali generalno, razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne treba da bude veća od 6 do 8 stepeni.
Nagle razlike najteže podnose hronični bolesnici, međutim, one svakako ne prijaju ni zdravim ljudima, kao ni djeci. Kardiovaskularni bolesnici moraju biti na oprezu, i izlazak iz kuće svedu na minimum između 11 i 17 časova. u.

Kako sa bebom u klimatizovanom prostoru

Od temperaturnih šokova treba poštedjeti i one najmlađe, a posebno se to odnosi na bebe koje su posebno osjetljive.Ukoliko mališani borave u hladnim prostorijama može doći i do upale uha, a poslije izlaganja klima uređaju nisu retki ukočenost i bolovi u vratu.

Tek rođene bebe su posebno osjetljive jer nemaju razvijen sistem za termoregulaciju. Njima ne smije da bude ni previše toplo, tako da je u redu i stan i automobil rashladite, ali tako da se striktno pridržavate svih ovih osnovnih pravila. Jako je važno da klima ne bije direktno u bebu, bilo bi dobro da vas klima hladi iz neke druge prostorije, a ne u onoj u kojoj je beba najčešće. Kada se vozite kolima, nekoliko minuta prije nego što ćete stići na odredište, smanjite hlađenje ili klimu isključite, kako bi koliko-toliko obe temperature bile slične.

 

Hronični bolesnici su posebno osetljivi

Osim kardiološki, i neurološki pacijenti mogu biti ugroženi ukoliko borave u previše klimatizovanim prostorijama. Neurolozi posebno apeluju na pravilno korišćenje klima uređaja kada se radi o pacijentima sa neurološkim problemima, posebno onima koji su doživeli šlog.

Kako ljekari objašnjavaju, njima se savjetuje da ne budu direktno izloženi radu klima uređaja, već da borave u drugoj prostoriji dok se temperatura u celom stanu ne ujednači da ne bi došlo do negativnog uticaja na krvne sudove.

Stručnjaci upozoravaju da je održavanje i čišćenje klima uređaja takođe veoma važno, jer ukoliko se barem jednom godišnje ne čisti filter, kroz koji izlazi rashlađeni vazduh pod pritiskom, može postati idealna vlažna i prljava podloga za razvoj štetnih mikroorganizama (bakterija ili gljivica) od kojih neki mogu izazvati i upalu pluća.