Sačuvajte namještaj od sunca

Unutrašnjost stana morate dobro da zaštitite tokom vrelih ljetnih mjeseci. Teške zavjese su u stvari najbolja zaštita od sunčevih zraka jer su guste i veoma dobro štite vaš namještaj ili slike od sunca.

Baš kao i naše tijelo, tako i unutrašnjost stana zahtjeva zaštitu od jakih sunčevih zraka. Jako sunce će vam izblijediti tepih i druge tkanine, lakirani namještaj ali i uništiti umjetničke slike, ukoliko sunčevi zraci dugo i direktno padaju na njih.

Zbog toga je neophodno postaviti određenu zaštitu na prozore, poput zavjesa ili paravana. Mnogi na prozore stavljaju teške zavjese ali kao ukras i drže ih “sa strane” kako bi prostoriji dale ljepši izgled. Ukoliko ne možete da ih preko dana razvučete preko prozora, onda vam ništa ne vrijede, jer neće sačuvati vaše stvari.

Teške zavjese su u stvari najbolja zaštita od sunčevih zraka jer su guste i veoma dobro štite vaš namještaj ili slike od sunca. Zato nije loše imati ih u stanu i koristiti ih bar u kombinaciji sa providnim zavjesama.

Providne zavese povećavaju vašu privatnost i zaštitu od sunca. Postavite ih na posebnu karnišu kako biste mogli da ih kombinujete sa paravanima i teškim zavjesama. Po potrebi, providne zavjese možete da sklonite sa prozora, a ostavite samo paravan ili tešku zavjesu.

Još jedan način je da postavite panelne zavjese. One propuštaju svjetlost a tokom najvrelijih dijelova dana, kada je i sunce najjače, možete ih zatvoriti a da u prostoriji i dalje bude svijetlo.

Druga opcija su venecijaneri, roletne. Imajte na umu da će prostorija u ovom slučaju biti u potpunosti u mraku. Roletne su i dobar toplotni izolator pa ćete njihovom upotrebom spustiti temperaturu u sobi. Sličnu ulogu će imati i rimske zavjese, bambus.

Preporučujemo i zaštitnu foliju koja se postavlja preko stakla. Ona blokira 99 odsto UV zraka i 80 odsto toplote.

Tekst je preuzet sa sajta Nekretnine DECOR – www.nekretninebl.com