Retro trend u modernim kombinacijama

Apsolutni hit ovog proljeća je žuta boja. I bilo je vrijeme, ova vesela i vedra boja jedinstvena je po tome što će unijeti sunce u svaki prostor. Iako su u modnom svijetu sve nijanse žute dobrodošle, u svijetu uređenja prostora jedna se ipak ističe više od ostalih, a to je zagasita senfžuta.

Ova nijansa možda i zasluženo ima lošu reputaciju, zbog prekomjerne upotrebe tokom sedamdesetih, te se onima koji su odrastali u ovom periodu vjerovatno neće svidjeti ova ideja, osim ako nisu nostalgičari. Ali, kako se trendovi uglavnom ponavljaju u novom ruhu, tako senfžutu sve više možemo vidjeti u chic enterijerima i cool kombinacijama. Ima crtu veselosti koju nosi žuta boja, ali i dostojanstva i smirenosti.

awesome-armless-chair

Kako je koristiti

Ako vam se dopada retro, onda vam se vjerovatno dopada i senfžuta. U tom slučaju možete je u dom unijeti u vidu kauča, kuhinjskih stolica ili ormarića. Komade namještaja od drveta možete obojiti u senfžutu, a u tom slučaju kao bazu koristite neutralne tonove.

livingroom-grey-yellow-living-room-ideas-with-black-chair-patterned-and-brown-sofa-also-five-yellow-cushion-and-yellow-box-ottoman-plus-white-fur-rug-and-charming-beige-wall-with-white-window-and-s

Za one koji su još hrabriji, tu su tapete i boje za zidove.

Za živahan, ali sofisticiran izgled pokušajte sa suptilnijim detaljima, poput keramičkih pločica, kuhinjskih ormarića, jastučića i slično, dok ćete luksuzan izgled dobiti u vidu tapacirunga u senfžutoj boji. Ako se, pak, odlučite na sigurnu varijantu i asesoar u senfžutoj boji, imaćete bolji izbor i jednostavniji zadatak.

mustard-yellow-seating-in-living-room-inspiration

Kombinacije

Senfžuta se dobro slaže s većinom zagasitih tonova, pa tako i sa zagasitom plavom. Ovo je snažna i možda najpopularnija kombinacija, koja odlično izgleda i ako njome samo akcentujete boje u prostoru, a jedna drugu odlično ističu.

Blue-Room-Yellow-Settee_OC10

Senfžuta i boja cigle su idealna kombinacija za ljubitelje retro stila sedamdesetih. Ništa ne odslikava autentičnije retro kao kombinacija ove dvije boje. Ali, za nju ima mjesta i u savremenim prostorima, posebno u onima gdje se kroz moderan prožima rustični stil.

furniture-31-1

Senfžuta se slaže sa svim neutralnim nijansama, a posebno sofisticirano može izgledati u kombinaciji s neutralnom bež, pastelno zelenom i naravno svestranom sivom.

Crvena i žuta su jedna od najtežih kombinacija koje možete uspješno iskombinovati. Ipak, ako se želite hrabro poigrati bojama, preporučujemo kombinaciju senfžute i jarkocrvene s tračkom plave. Ovo je neočekivan, ali fantastičan spoj.