Ideje za uređenje: Pristupačan glamur u domu

Stiže nam vrijeme praznika kada nastojimo prostor oko sebe učiniti sjajnim, ljepšim, glamuroznijim. A, šta ljepše sija od šljokica? Ti sitni metalni i plastični listići u jarkim bojama imaju moć da razoružaju, osvijetle, uljepšaju, daju sjaj i glamur koji nam je bar ponekad potreban.

glamurozni-enterijer

Imale su svojih uspona i padova, ali šljokice su uvijek tu, ponekad opravdano, ponekad ne, ali zaista moćno sredstvo za transformaciju, kako odjeće i šminke, tako i namještaja i kućnih ukrasa. Kako su se ponovo vratile na tron modnih pista, tako su se vratile i u naše domove.

Iako ih uglavnom koristimo kao dodatak novogodišnjim ukrasima, ili kad želimo u posebnim prilikama svoj prostor učiniti elegantnim i glamuroznim, zahvaljujući danas najpopularnijem pravilu – da nema pravila – šljokice ne moramo štedjeti samo za posebne prilike.

Kako šljokice koristiti u uređenju

sjajne-sljiokice-na-jastucima

Šljokice su za hrabre, koji žele da žive u upečatljivim prostorima, koje svakako moraju odslikavati njihovu ličnost. Stvar je samo u nepretjerivanju prilikom doziranja.

Ako želite dodati malo sjaja u svoj prostor, krenite po radnjama i tražite prekrivače, zavjese, jastučiće, stolnjake… sa šljokicama. U radnjama kućnog tekstila i dekoracija postoje zaista bogati asortimani, od najobičnijih plastičnih ukrasa, do zaista sofisticirano izvedenih sjajnih detalja.

sljokice-na-svijecama

Sa druge strane, ako ste spretne ruke, neće vam biti problem da sami “posjajite” vaše omiljene ukrase. A, izbor je veliki, od svijećnjaka, tegli, čaša, tanjira, preko lampi, vaza, pojedinih komada namještaja pa sve do zidova.

Kada je riječ o ukrašavanju predmeta, postupak za nanošenje šljokica u obliku listića ili svjetlucavog praha je uglavnom isti. Potrebne su vam šljokice, ljepilo i četka ili valjak. Proces je jednostavan, bitno je da se predmet dobro očisti i osuši, da se nanese ljepilo, a za zidove plafone i podove akrilni lak, te da se nanesu šljokice. Dodatno se zalijepe i poravnaju četkicom ili valjkom.

Postoje od davnina

ukrasi-od-sljokica

Upotreba šljokica se proteže daleko u prošlost, postoje podaci da su se nosile u dolini Inda još 2.500 godina prije nove ere. Nošene su u antičkom Egiptu i Grčkoj, a korištene su i u neevropskim kulturama (npr. u Peruu). Našivanje ovih zlatnih pločastih ukrasa je bilo statusni simbol, govorile su o bogatstvu i rangu onoga ko ih nosi.

Šljokice se na odjeći u evropskim zemljama ponovo pojavljuju u 16. vijeku. Sačuvana je i skica Leonarda da Vinčija na kojoj je prikazan njegov nacrt sprave za pravljenje šljokica.

sljokice-deka

U periodu od 16. do 18. vijeka šljokice ukrašavaju odjeću imućnih Evropljana – kako žena, tako i muškaraca. Prave se tako što se metal kuje u tanke listove, koji se zatim poliraju, isijecaju u željene oblike i, na kraju, lakiraju kako bi što duže sačuvali svoj sjaj.

Tokom 19. vijeka u upotrebi su često i šljokice od želatina – jeftinija, ali i ne tako trajna verzija ovih popularnih ukrasa.

U 20. vijeku ovi sjajni ukrasi se najčešće izrađuju od plastičnih masa, u različitim bojama i oblicima.