Zbog čega na prozorima holandskih zgrada nećete vidjeti zavjese? ‘Nepisano pravilo’ još od srednjeg vijeka

Dok šetate uz niz uskih, visokih, spojenih kuća sa najviše pet spratova i tri uska prozora po spratu – na tim prozorima nećete videjti zavjese. Evo i zašto.

Holanđani su poznati kao veoma prijateljski nastrojen narod, a zdravlje, sigurnost i sveopšte zadovoljstvo prioriteti su kojima se u ovoj zemlji teži. Takođe, njihova kultura se opisuje kao izrazito liberalna i otvorena, a tabu teme su nepoznanica.
Ako ste ikada posjetili zemlju lala i vetrenjača, sigurno ste osjetili opisanu atmosferu, kao i doživjeli da njeni stanovnici nemaju problem sa djeljenjem svoje privatnosti. Jedan od pokazatelja navedenog je neobičan – u Holandiji ćete na rijetko kom prozoru vidjeti zavjese!

 

Image 25 – Step Gable Roof, the Netherlands ©amsterdamforvisitors.com

 

Arhitektura

Holandska arhitektura i stambene zgrade obično budu prvipovod za oduševljenje posjetilaca. Sve zgrade vizuelno su slične, jako uske i visoke, a dominantni materijali su cigla i drvo. Nekada davno, država je oporezivala gradnju u širinu, a Holanđani su se snašli pa su svoje nekretnine počeli da grade u visinu kako bi plaćali manje poreze.

Tako, na primjer, dok šetate uz kanale Amsterdama ujedno ćete šetati i uz niz uskih, visokih, spojenih kuća sa najviše pet spratova i tri uska prozora po spratu. I tu postoji još jedna zanimljivost – na tim prozorima skoro uopšte nećete vidjeti zavjese.

 

Nemaju šta da skrivaju

Šetajući ulicama holandskih gradova, posebno uveče, moći ćete da zavirite u tuđe domove i vidite njihovu unutrašnjost. Holanđanima to nije neobično, upravo suprotno, poželjno je, prenosi Klik.hr.

Prihvaćeno objašnjenje ove pojave potiče još iz srednjeg vijeka, od kalvinizma, grane protestantizma, koja nalaže da iskreni građani nemaju šta da skrivaju, a da zavjese na prozorima mogu upućivati na suprotno. Holanđani se toga pridržavaju, smatrajući da slobodan pogled u njihov dom dokazuje da nemaju tajni.

Postoji i priča da zavjese na prozore ne stavljaju jer žele drugima da pokažu koliko su imućni, a dom smatraju dosljednom prezentacijom toga.

Trendovi u dizajnu enterijera se naravno mjenjaju, pa se danas nađe i poneki prozor sa zavjesama, ali generalno, ovo neobično pravilo se zadržalo.