Biljke koje odbijaju komarce

Tople ljetne večeri asociraju na sjedenje do kasno u noć u bašti ili na balkonu.  Međutim, da vam uživanje ne bi pokvarili dosadni komarci te ostali insekti, donosimo osam biljaka koje trebate posaditi u svom dvorištu ili na balkonu, a koje ih odbijaju.

Matičnjak

Matičnjak je biljka iz porodice mente koja ima bijele cvjetove i nježni miris limuna. Takođe, veoma je poznata po svom ljekovitom i opuštajućem djelovanju. Zbog svog mirisa odličan je u borbi protiv komaraca, ali i ostalih insekata. Ako vas je komarac već ugrizao, uberite list ove biljke, iscijedite sok na bolno mjesto te ostavite da se osuši. Svrab će nestati za nekoliko minuta.

 

Macina trava

Ova mirisana menta sadrži sastojak koji se zove nepetalakton koji istovremeno privlači mačke, ali odbija sve vrste insekata.

 

Bosiljak

Istraživanja pokazuju da ulje iz ove aromatične biljke uništava larve komaraca. Takođe, bosiljak je veoma cijenjen zbog svog antibakterijskog i umirujućeg djelovanja te rješava probleme vezane za probavu, grčeve i razne bolove.

Lavanda

Lavanda je predivna biljka koja će na vaš balkon ili u dvorište donijeti dašak Mediterana, a istovremeno njen karakteristični miris će otjerati komarce i ostale insekte. Esencijalno ulje lavande jedno je od rijetkih koje možete nerazrijeđeno nanositi na kožu, tako da će vas zaštititi od komaraca gdje god da krenete.

Menta

Menta ili nana koristi se i za zaštitu od najezede komaraca i ostalih insekata. Ulje mente veoma je efikasno u borbi protiv ovih dosadnih insekata.

Žalfija ili ruzmarin

Ako planirate da roštiljate sa porodicom ili prijateljima, u vatru ubacite malo žalfije ili ruzmarina. Miris zapaljenih biljaka djeluje umirujuće na sva vaša čula, ali istovremeno drži komarce daleko od vas.

Citronela

Smatra se da je citronela jedan od sastojaka koji se najviše koristi u proizvodnji sredstava za zaštitu od komaraca. To je vrsta trave koja ispušta intenzivan miris limuna koji će držati komarce i ostale insekte daleko od vašeg doma.

Izvor – minimagazin.info