12 impresivnih stadiona na kojima se igraju utakmice Mundijala

Sve oči svijeta, ili bar ljubitelja fudbala, uprte su u Rusiju gdje juče počelo Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

Rusi su obnovili i adaptirali stare stadione, i izgradili nove.

Takođe, poboljšane su saobraćajnice i infrastrukture u čak 11 ruskih gradova, kao i izgradnja drugih objekata koje će u narednih mjesec dana koristiti sportisti, novinari i navijači iz svih krajeva svijeta. Uz sve to, u Rostovu je ovim povodom izgrađen i potpuno novi aerodrom.

Ipak, u centar pažnje ovaj put stavljamo impresivne stadione na kojima će se igrati utakmice.

Stadion Lužnjiki 

Nacionalni stadion na kojem se odgirala ceremonija otvaranja i prva utakmica, a planirano je i finale i svečano zatvaranje. Izgrađen je 1956. a prethodne četiri godine je renoviran.

Stadion u Sankt Peterburgu 

Projektovao ga je japanski arhitekta Kisho Kurokawa u obliku svemirskog broda. Ima pomični krov i kapacitet 67 hiljada sjedišta. Inače, njegova gradnja je koštala preko milijardu dolara.

Stadion Fišt

Ovaj stadion u Sočiju izgrađen je za potrebe Olimpijskih igara 2014.

Ekaterinburg Arena

Originalno izgrađen 1953. za FK Ural za potrebe Svjetskog kupa je preuređen i dodate su mu dodatne tribine koje se šire i van objekta.

Stadion Spartaka

Stadion je dom najomiljenijem fudbalskom klubu u Rusiji. Zanimljivo je da bi stadion Spartak u budućnosti trebalo da dobije ulogu velikog javnog prostora i centra buduće gradske četvrti. Na ovom stadionu Srbija će odmjeriti snage s Brazilom 27. juna.

Stadion u Novgorodu

Potpuno novi stadion u Novgorodu izgrađen je specijalno za potrebe prvenstva. Dizajn ovog stadiona prati temu u kojoj je ukrštaju dva prirodna elementa – voda i vazduh. Njegova poluprovidna fasada sija noću, a kapacitet mu je 45.000 sjedišta.

Mordovia Arena

Takođe izgrađen za potrebe Mundijala. Ovalni oblik i paneli u crvenoj, narandžastoj i bijeloj boji predstavljaju umjetnost i zanatstvo specifično za region Mordovije.

Poslije prvenstva gornji dio će biti razmontiran i kapacitet smanjen sa 44 na 25 hiljada mjesta.

Kazanj Arena

Izgrađen je 2013. godine za Univerzitetske igre. Dizajniran je tako da podsjeća na vodelji ljiljan kada se pozmatra iz vazduha.

Samara Arena

Otvoren je 2018. a njegov dizajn je takođe inspirisan tematikom svemira.

Kalinjingradska arena

Fasada stadiona je ortogonalna kako bi bio se uklapao u urbani kontekst.

Volgogradska arena

Ovaj stadion ima toliko dodataka i bezbjednosnih mjera za roditelje s djecom, osobe sa invaliditetom i oštećenjima sluha da bi se mogao nazvati stadionom u kojem su svi dobrodošli. Specifičan je po samonosećoj fasadi koja podsjeća na tradicionalan vez iz regiona, kao i po krovu napravljenom od velikih čeličnih kablova.

Arena u Rostovu

Nalazi se u blizini rijeke a njegov  krov bi trebalo da podsjeća na riječne talase.