Izolujte prozore i vrata

Za pripremanje kuće ili stana za niske temperature jednostavno i jeftino rješenje je traka za dihtung koju vrlo lako možete da postavite sami. Možda najbolje rješenje je zaptivanje akrilnim silikonom.

Vrijeme je još toplo za ovog doba godine, pa je sada idealna prilika da vrata i prozore pripremite za zimu koja neminovno dolazi.

Izolacija prozora i vrata je važan element kada govorimo o toploti kuće ili stana. Ukoliko su vam prozori stari, trebalo bi da razmislite o zamjeni stolarije, ali pošto to nije tako jednostavno i zahtijeva malo veće ulaganje, možete da potražiti druga rješenja.

Jedno od njih je izolacija prozora trakom za dihtung. Ova traka može da se kupi u bilo kojoj radnji boja i lakova ili nekoj “Uradi sam” prodavnici. Traka je sunđerasto-gumena, ima samoljepljivi deo, tako da se lako nanosi na dijelove oko prozora koji su kritični. Nije skupa, i sami vrlo lako možete da završite ovaj posao. Ako su vam prozori baš mnogo propali, ova traka ipak neće moći da baš potpuno odradi posao.

Drugo moguće rješenje može biti silikon. Ovakav način zaptivanja je praktičan, a trebaće vam prijanjajuća folija koja se koristi za pakovanje namirnica, selotejp, makaze ili skalpel i akrilni silikon. Postupak je takođe jednostavan. Prvo morate da u potpunosti očistite ram prozora.

Skinite svu nečistoću, da bi silikon mogao dobro da prione.

Zatim foliju zalijepite na štok od prozora. To ćete uraditi tako što ćete zalijepiti selotejp na nekoliko mjesta na početak folije dok je u rolni, a drugi dio selotejpa zalijepite za početak štoka od prozora (ili vrata). Onda odmotavajte foliju dok ne dođete do ivice štoka, i isjecite je.

Ponovite postupak duž svakog dijela gde je potrebno zaptivanje. Ovo radite kako biste zaštitili taj dio od silikona, i da se prozor ne bi potpuno zalijepio. Zatim uzmite silikon i nanesite ga na okvir od prozora. Istisnite onoliko koliko mislite da će biti dovoljno. Kada završite cijeli prozor, zatvorite ga. Ostavite da se suši 24 sata. Poslije toga samo odstranite skalpelom višak silikona koji je iscurio.

Pomoć majstora

Za zaptivanje prozora i vrata aluminijumskim trakama vjerovatno će vam ipak biti potrebna profesionalna pomoć. Takođe, majstora pozovite i ukoliko se odlučite da prozor zaptivate tečnom gumom koja je odličan izloator ne samo od vjetra i hladnoće, nego i buke.

Izvor – novosti.rs