Prirodna sredstva za čiste i dugo lijepe pločice!

PIŠE Mirjana Kožić, Marketing & PR Keramika Modus www.keramika-modus.com

FOTO Keramika Modus d.o.o.

Kraj poslovne godine pravo je vrijeme za podvlačenje crte i zaključak kakva je bila. Za Keramiku Modus – još jedna uspješna! Kraj kalendarske godine pravo je vrijeme i za veliko čišćenje doma. Fokusirani na prirodu, zdravlje i ekologiju, za to čišćenje predlažemo isto takva sredstva za tretiranje pločica, kako bi što dulje bile lijepe i funkcionalne.

Jednostavno, a efikasno

Uz kuhinju, kupaonica je svakako mjesto u domu u kojem je potrebno osigurati najvišu razinu higijene. Postavljanjem keramičkih pločica, koje su najčešći izbor za oblaganje zidova i podova u ovim prostorijama, ispunjen je prvi preduvjet za jednostavno, a efikasno svakodnevno održavanje čistoće.

Kod čišćenja pločica vrijedi pravilo: ne koristiti agresivna i abrazivna sredstva! Sprečavaju se tako ogrebotine na površini pločica, osobito onih sa sjajnom glazurom. Također, ne preporuča se korištenje sredstava za čišćenje koja sadrže ulja s obzirom na to da mogu ostaviti naslage na pločicama.

Formula ljepote & sjaja: ocat, limun i soda

U svakoj kuhinji mogu se pronaći ove namirnice, a upravo su one sve što vam treba za održavanje higijene kupaonice na prirodan način. Alkoholni ocat univerzalno je korisno sredstvo za čišćenje koje rješava i mrlje od masnoće i tvrdokorni kamenac, ali i neutralizira neugodne mirise. U kombinaciji s limunovim sokom i soli, ocat se može koristiti na svemu, osim na površinama od kamena i mramora. Univerzalno sredstvo za čišćenje kupaonice, koje ujedno i uništava bakterije, možete pripremiti tako što ćete u plastičnu bocu s raspršivačem uliti jednu trećinu octa, 10-15 kapi eteričnog ulja lavande i čajevca te malo tekućeg deterdženta i do kraja vodu. Soda bikarbona je nježno abrazivno sredstvo koje odlično čisti i ostavlja svjež miris. Rastopljena u toploj vodi pravo je rješenje za higijenski čiste pločice, sanitarije, ali i kantu za smeće, zavjesu za tuš, ogledalo… Limunov sok je svestran – izbjeljuje, dezinficira, otapa kamenac i ostavlja svjež miris, stoga ga u kupaonici koristite bez ograničenja.

Ne zaboravite fuge!

Dok su pločice u načelu otporne na kiseline i lužine, to ne mora vrijediti i za fuge. One se mogu oštetiti i primjenom parnog čistača, pa je potrebno odabrati sredstvo za čišćenje koje istovremeno i štiti fuge. Za sjaj pločica te čistoću i očuvanje fuga isprobajte sljedeći “recept”: pola čaše sode bikarbone otopiti u sedam čaša vode, dodati trećinu čaše limunovog soka i četvrtinu čaše alkoholnog octa. Spužvom ili četkicom tretirajte fuge, a kako bi dobile novi sjaj, možete i pločice. Djelotvorno, baš kao i industrijska sredstva za čišćenje, no neusporedivo prihvatljivije za zdravlje, okoliš i kućni budžet.

Olimpia - mala