Porculanske pločice koje preuzimaju tragove tradicionalnih fresaka

Italijanski brend keramike Ceramiche Refin lansirao je kolekciju porculanskih pločica koje se odnose na teksturirane površine i bogate boje tradicionalnih fresaka.

Kolekcija pod nazivom Affrescati je osviještena pojavom tradicionalnih talijanskih fresaka, što se odnosi na tehniku muralnog slikanja gdje se pigment u suhom prahu nanosi na mokri gips.

Prilikom izrade kolekcije Affrescati, dizajnerski tim Ceramiche Refina replicirao je autentične freske slike u svojoj laboratoriji koristeći tradicionalne pigmente i kreč. Tim je proučavao fresko naslijeđe i umjetnost, a zatim ga “vratio u život” u keramičkim pločicama. Rezultat je pločica sa gotovo trodimenzionalnom površinom, gdje su karakteristike freske replicirane sa “svakim detaljem, kako bi se procijenio sav šarm milenarističkog naslijeđa”.

„Ovaj pristup zasnovan na zanatstvu rezultat je eksperimenata sprovedenih u našoj laboratoriji koji, podržan impresivnom stručnošću u proizvodnji i najsavremenijim tehnologijama, svoju kreativnost pretvara u ekskluzivni proizvod od keramičkih pločica“, rekao je Ceramiche Refin.

Affrescati kolekcija dostupna je u pet različitih boja i četiri veličine. Svaka opcija boja kombinuje uskovitlane nijanse porculana koje uzimaju tragove od pigmenata koji se koriste u tradicionalnim freskama.

Ombra je mješavina sivih boja poput sjene.

dezeen

 

Lapis je u nijansi plave.

 

Ocra koristi različite žute i krem ​​tonove.

 

dezeen

 

Calceom je eklektična kombinacija bijelih tonova.

 

 

Terra je topla, neutralna mješavina sijena i spaljene zemlje.

 

 

Kolekcija je obogaćena i teksturiranim izgledom fresaka, koji su definisani tragovima lopatice i nesavršenostima. Međutim, Affrescati pločice su obrađene glatkim porculanom koji im daje moderan izgled, što ih čini pogodnim i za zidnu i za podnu oblogu.