5 najzdravijih biljaka koje trebate imati u svom domu

Hemikalije koje se nalaze u građevinskom materijalu, namještaju i osvježivačima vazduha mogu učiniti vazduh u zatvorenom prostoru veoma toksičnim. Ipak, pravilan izbor biljaka može pomoći.

Određene kućne biljke prerađuju kiseonik i pomažu uklanjanju hemikalija (poput formaldehida i pare u zatvorenom prostoru) koje mogu izazvati određene respiratorne i neurološke probleme pa čak i rak.  Sljedećih pet izvrsnih biljaka možda neće izliječiti astmu, ali će vam sigurno pomoći da lakše dišete.

Bršljan

Ova biljka je dostupna u svim oblicima i bojama te je odlična za uklanjanje formaldehida iz prostorije. Takođe, ona raste u svim pravcima. Možete je uzgajati u visećim korpama, niskim saksijama ili oblikovati u ukrasni grm. Potreban joj je vlažan vazduh, tako da je morate redovno “špricati” vodom, a posebno zimi.

Bambusova palma

Odlična je za pročišćavanje vazduha od formaldehida. Takođe, ova biljka je jednostavna za održavanje. U toku dana je izložite direktnoj sunčevoj svjetlosti na par sati te redovno zalijevajte.

Spatifilium

Ova biljka je profesionalac za uklanjanje mnogih toksina koji se ispuštaju prilikom pranja veša, uključujući aceton, benzen, alkohol i amonijak. Da bi bila zdrava i bez insekata, potrebno joj je povremeno oprati lišće.

Damska palma

Ova predivna biljka čisti vazduh od hemikalija poput amonijaka te je veoma otporna na insekte. Jednostavna je za održavanje, ali ćete povremeno morati da uklonite listove ako postanu smeđi usljed nakupljanja soli i minerala.

Kaučukovo drvo

Ako nemate sreće sa kućnim biljkama te vam često uvenu, kaučukovo drvo je pravi izbor za vas. Ono je najbolji borac u borbi protiv formaldehida, a odlično podnosi niske temperature i slabu osvijetljenost. Sve što je potrebno je da ga dobro i redovno zalijevate.

Izvor: minimagazin.info