Ukrasite stare pločice šarama

Farbanje starih pločica u kuhinji ili kupatilu je posao samo za one koji imaju dovoljno vremena, a potrebno je i malo mašte i vještine sa kičicom. Ako na zidu imate obične, bijele ili jednobojne pločice koje su vam dosadile, mogli biste da ih osvježite jednostavnim ili raskošnim šarama.

Bojenje keramičkih pločica sastoji se iz tri dijela: čišćenja, premazivanja odgovarajućim premazom i farbanja. Prvi na redu je „rudarski“ posao, jer pločice koje namjeravate da farbate moraju da budu besprijekorno čiste. Trebalo bi da ih operete nekim jakim sredstvom za čišćenje kako biste uklonili nataloženu prljavštinu i kamenac. Ukoliko primjetite da se nije skinula sva prljavština, upotrebite razrjeđivač na vodenoj bazi. Potom ih treba premazati apotekarskim alkoholom i ostaviti da se osuše.

Drugi korak je nanošenje posebnog premaza koji omogućava da se boja zadržava na pločicama. Obično ih ima u bijeloj i sivoj boji. Sada samo preostaje da pustite mašti na volju i da nacrtate neku šaru.

Ako hoćete da sve pločice izgledaju isto, kao da su iz radnje, napravite šablon po kojem ćete farbati na zidu, a tako će vam biti i lakše. Naravno, šablon će vam pomoći samo za najjednostavnije uzorke. Možete, takođe, i da se odlučite da pločice, ukoliko su bijele, samo ofarbate u jednu ili dvije boje.

Preporučuje se da boju isprobate na nekoj staroj pločici da biste vidjeli kako se ponaša, koliko treba četkicu da uronite u farbu a da ne kaplje i ostavlja ravnomjeran trag. Tek tada pređite na zidne pločice. Podrazumijeva se da nije neophodno da šarate sve pločice, već svaku drugu ili tek poneku, sve zavisi od toga koliko vremena želite da potrošite.

Boju bi trebalo da nanesete u dva sloja da bi šara bila vidljivija i postojanija. Takođe, postoji i specijalna tečnost kojom se pločice premažu nakon sušenja da bi bile sjajne. Ovaj predlog odnosi se i na one koji tek nameravaju da stavljaju pločice. Možete da kupite neke jednobojne, ukrasite ih, a onda postavite na zid.

Pločice nemojte da perete, niti da nešto prislanjate na njih, bar nekoliko dana kako bi se dobro osušile. Tako vam se neće odmah oštetiti boja.

 

novosti.rs