Bakarni sjaj starih predmeta

Boja bakra je kao sestra boje zlata i konačno u kućnim dekoracijama dobija mjesto koje zaslužuje. Bakarni predmeti i dekori su obično skuplji i masivniji, ali zato sjaj bakarne boje sve više osvaja u kućnim radionicama “uradi sam” majstora/blogera, koji je masovno promovišu kao jednostavan i jeftin način efektne dekoracije.

Naime, brojnim bojama u spreju moguće je dati novi život raznim predmetima, od namještaja, preko ukrasa do instalacija. Jednostavno je i brzo, a prostoru daje dašak diskretnog glamura i topline. Zato, bakarni sprej u ruke i neka vaš dom sija.

Organizator za sto

Mnogobrojne sitnice na radnom stolu možete organizovati u nekoliko simpatičnih posudica. Te posudice mogu biti najobičnije staklene čaše ili vaze koje ćete obojiti bakarnim sprejom.

Bojom u spreju pređite nekoliko puta preko posudica u nekoliko tankih slojeva, s razmakom od pola sata. Kada nanesete zadnji sloj, pustite ih barem dva sata da se dobro osuše. Kada se osuše, možete ih jednostavno poredati na sto ili ih zalijepiti na podlogu koju ste takođe obojili.

DIY-Desk-Organizer

Vaze i posude za nakit

Na isti način možete obojiti najobičnije staklene boce kako biste dobili simpatične vaze. Ili, ako želite nešto zanimljivije, možete obojiti samo pola boce. Način rada je sljedeći. Boce dobro očistite i posušite. Na jednu polovinu boce stavite papir koji ćete zalijepiti selotejpom, a na drugi dio boce nanesite boju u nekoliko tankih, jednakih slojeva. Kada se boja osuši, skinite papir i vaše vaze su spremne za jesenje buketiće cvijeća.

Isti princip rada je i kod dekoracije posudica za nakit. Papirom i selotejpom obložite dio posude koji ne namjeravate bojiti (na slici je to vanjski dio i rubovi) i ostatak bojite. Kada se boja osuši, papir pažljivo skinite.


DSC_0534

DIY-Copper-Vanity-Bowls

Stara stvar,novi sjaj

Stara, drvena stolica sa dosadnom izblijeđenom bojom drveta više ne mora biti ni stara ni dosadna. Dovoljno je da je samo nekoliko puta pošpricate bakarnim sprejom i dobićete nešto sasvim novo i drugačije. Isto možete uraditi sa dotrajalim kristalnim lusterom, kojem je vrijeme ugasilo glamur ili pak s najobičnijim vješalicama koje ćete učiniti zanimljivim predmetom.

kopparst

6a00d8358081ff69e201a73d94d3e0970d-800wi