Parkovi svijeta – Vječna kuća drevnih kraljeva

“Fort Canning” park u Singapuru smješten je na 60 metara visokom brdu u centru grada. Ovo je park sa bogatom istorijom jer je korišten u vojne i državne svrhe, a danas je to prelijep park koji sadrži mnogo elemenata, od istorijskih do botaničkih. Park je otvoren za javnost 1966. i predstavlja oazu svježine i ljepote u gomili betona i čelika centralnog gradskog jezgra.

Istorija parka

Brdo na kojem se nalazi “Fort Canning” park, prije dolaska osnivača Singapura Stamforda Rafflesa, bilo je poznato kao Bukit Larangan, odnosno zabranjeno brdo. Lokalno stanovništvo je imalo strahopoštovanje prema ovom brdu, jer su vjerovali da je ono bilo dom njihovih predaka kraljeva. Kada je uklonjena djelimična vegetacija i kada su nađeni ostaci građevinskog materijala, ova legenda je zapravo potvrđena.

Impresioniran istorijskim značajem brda kao i očaravajućim pogledom, Raffles je na brdu izgradio svoju prvu rezidenciju. Ovaj ljubitelj botanike izgradio je i prvu botaničku baštu u Singapuru.

Tokom godina ovo mjesto je bilo centar brojnih institucija, poput rezidencije guvernera, telegrafskog centra, bolnice, od koje su najvažnije one vojne namjene, poput vojnog centra, prodavnice oružja, kasarne…

Danas “FortCannig” nudi obilje rekreativnih, istorijskih, edukativnih, zabavnih i kulturnih sadržaja.

Zahvaljujući bujnoj vegetaciji, park predstavlja takozvana zelena pluća Singapura od betona i stakla. Jedinstvena mješavina istorijskih relikvija i zelenila učinila je ovaj park srcem kulturnih i umjetničkih dešavanja. Ovdje se održavaju brojni koncerti, predstave i festivali.

Znamenitosti

Među najzanimljivijim sadržajima u parku “Fort Canning” je Vrt začina, koji predstavlja repliku prvog botaničkog vrta koji je osnovao Stamford Raffles. On je imao velike ambicije za poljoprivredni razvoj Singapura te je u vrt donio i zasadio neke vrlo egzotične vrste.

Gotičke kapije su impozantne kapije u gotičkom stilu i vode u Zeleni park, gdje je prije bilo hrišćansko groblje. Ove kapije su izgrađene 1846. godine i jedno su od glavnih obilježja “Fort Canninga”. Slova iznad kapija su “IHS”, odnosno jota, eta i sigma su prva tri slova u grčkoj riječi Isus.

Zeleni park je velika zelena površina gdje se sada održavaju koncerti i predstave. Nekada je tu bilo hrišćansko groblje sa 600 grobova. Od tih 600, sada se tu nalazi tek nekoliko grobnica, u jednom udaljenom uglu parka.

Jedno od najfotografisanijih mjesta u parku su kupole koje su vjerovatno služile kao mjesto za odmor. Njih je sagradio talentovani arhitekta George Coleman, koji je ostavio veliki trag u urbanom pejzažu Singapura.

Raffleova kuća se nalazi na jednom od uzvišenja, a sagradio ju je prilikom svoje treće i posljednje posjete Singapuru. U jednom od svojih pisama napisao je da u svom “malom” bungalovu ima najljepši pogled na svijetu, grobnice drevnih kraljeva su nadohvat ruke, tako da, ako ga zadesi sudbina i umre na tom mjestu, počivaće među njima.

SONY DSC

gothic_gate_entrance_to_fort_canning_park_singapore

SONY DSC

Fortcanningpark

fort-canning-green-2

Fort_Canning_Park_sign,_Singapore_-_20120722

Cupolas,_Fort_Canning_Green,_Singapore_-_20110301

51133659