Moderna arhitektura: Najveći vertikalni vrt na svijetu

one-central-park-tower-syndey-05

Poznati arhitekta Jean Nouvel predstavio je One Central Park stambene nebodere u Sidneju kao budući najveći vertikalni vrt na svijetu, čija bi izgradnja trebala biti završena krajem ove godine.

Vertikalne vrtove na spomenutim neboderima će projektovati Patrick Blanc. Svoj dugogodišnji rad na ovom području botaničar će nastaviti ozelenjavanjem 166 metara visoke fasade novog Nuovelovog nebodera.

Živi zid fasade biće sačinjen od 350 biljnih vrsta, pri čemu će nešto više od polovine biti autohtone australijske biljke dok će ostatak činiti egzotične biljne vrste pažljivo odabrane iz cijelog svijeta. Zelena fasada protezaće se na preko polovine ukupne površine pročelja nebodera, a biće logičan nastavak zelenog poteza obližnjeg parka koji se nalazi uz stambeni kompleks.

Cijela okolna zona mješovite namjene paralelno se projektuje kako bi više od 600 porodica koje će se naseliti u tornjevima mogle zadovoljiti i sve druge potrebe, pa su tako u njoj predviđeni trgovački, ugostiteljski i poslovni sadržaji. Pri samom vrhu tornja smješteni su luksuzni stanovi na interesantnoj konzoli na čijem su dnu postavljena ogledala koja danju preusmeravaju direktnu sunčevu svjetlost na vrtove u podnožju, dok noću funkcionišu kao platno za LED svjetlosnu instalaciju umjetnika Yann Kersale.