Oleandar – dašak Mediterana u vašem vrtu

Visoki grmovi oleandra s atraktivnim cvjetovima u jarkim bojama jedan su od simbola Mediterana.

Ova grmolika biljka porijeklom je s prostora sjeverne Afrike, Mediterana i jugoistočnog dijela Azije. Dok je u primorskim krajevim na ovim prostorima nezaobilazan dio svakog vrta, u kontinentalnim dijelovima je znatno rjeđa.

Cvjetovi mogu biti jednostavni ili ispunjeni, a ima ih od bijele, žute, crvene, ružičaste pa do boje breskve.

Kako uzgojiti oleandar

Uzgoj oleandera je najbolji tamo gde je topla klima. Ako živite u predjelu gdje su jake zime, možda nećete biti u mogućnosti da gajite oleander grm na otvorenom.

Oleander će preživjeti temperature do -9 ali lišće će biti oštećeno. Ipak, i dalje može da izraste sve dok korjen ostane neoštećen. Ako živite u mestu sa hladnijom klimom, moraćete da držite oleander u zagrijanom stakleniku.

Idealno vreme za sadnju oleandera je avgust ili septembar, neposredno nakon što se završi period cvjetanja.

Izaberite osunčano mjesto za uzgoj oleandera. Ogromna većina sorti napreduje na punoj sunčevoj svjetlosti, ali takođe može tolerisati i blagu hladovinu. Za najbolje rezultate, potražite područja u vašoj bašti koja imaju najmanje šest sati direktne sunčeve svjetlosti na redovnoj dnevnoj bazi.

Obogatite zemljište kompostom. Oleander može tolerisati većinu uslova zemljišta, ali ako imate zemlju koja je posebno lišena hranljivih materija, treba umiješati nekoliko punih šaka komposta u gornjem sloju zemljišta da se ono poboljša i obogati.

Izaberite zreo oleander žbun za presađivanje. Trebalo bi da ima debele grane i tamno zeleno lišće. Sve u svemu, biljka treba da bude posebno gusta.

Biljku zalivajte redovno tokom ljeta. Iako oleander može da se odupre uslovima suše, on napreduje kada dobija povremeno duboko zalivanje.

bijeli oleandar

Ako lišće počne da žuti, međutim, to je znak da biljka prima previše vode.

Nanesite kompost svakog proljeća. Malč dodajte svakog proljeća i zamijenite ga novim u kasnu jesen. Koristite organski malč, kao što je npr. piljevina.

Orezivanje oleandra

Poput ostalih cvjetajućih grmova održava se orezivanjem nakon cvatnje, ali može se oblikovati i u malena stabla. Želimo li oleander određene visine, obavezno ga treba orezivati u mjesecima mirovanja.

Budući da cvjeta ljeti, od juna do septembra, orezuje se zimi.

oleandar biljka

Zašto je opasan koliko i lijep?

Svi dijelovi oleandra su otrovni, posebno lišće. Posebno na to treba upozoriti malu djecu jer i jedan list može biti koban. Oleandrin i oleandrigenin, koji su kardiotonični glikozidi i nalaze se u oleanderu, mogu biti otrovni kada se progutaju.