Najvažniji događaji u arhitekturi i dizajnu ove godine

Kraj godine rezervisan je za analize i presjeke najvažnijih događaja i ličnosti u mjesecima iza nas, kako u drugim oblastima života, tako i u arhitekturi i dizajnu.

Urednik magazina Dezeen Tom Ravenscroft izdvojio je 10 najvažnijih događaja i trendova koji su po njemu obilježili arhitekturu i dizajn ove godine, i koji će na ove oblasti uticati i u godinama pred nama.

Vizija hyperloop budućnosti

O superbrzim hyperloop vozovima priča se već neko vrijeme, i sada možemo reći da se realizacija ove vrste prevoza približava. Kapsule pod pritiskom će juriti velikom brzinom na tankom vazdušnom jastuku kroz neku vrstu pneumatskog tunela, pri čemu će trenje biti neznatno, a kao pogon će služiti magnetno privlačenje i solarna energija.

Realizacija ovih projekata znatno bi izmjenila infrastrukturnu sliku.

U tu svrhu, arhitekte su već počele praviti planove kako će izgledati hyperloop stanice, kao i kapsule za prevoz.

Celebrity-ji u arhitekturi

Nismo sigurni da li je trend ili istinsko interesovanje, ali sve više showbiz zvijezda svjetskog ranga se interesuje za arhitekturu i dizajn.

Na primjer, Kanye West i njegov brend Yeeze najavili su projekte povoljnih kuća, a Elona Muska interesuju jeftini materijali za gradnju…

“Nezavršeni” enterijeri su ponovo in

Manje je više, ponovo je mantra brojnih dizajnera. Ogoljeni betonski zidovi ponovo se viđaju u dizajnu enterijera privatih domova, ugostiteljskim, poslovnim objektima…

Nejednakost polova u industiji u fokusu

MeToo talas prelio se i u ovu industriji, stavljajući u fokus neravnotežu polova u arhitekturi. Vlada Velike Britanije je tako ove godine primorala najveće arhitektonske studije u zemlji da otkriju kolika je razlika u plaćanju žena i muškaraca.

Elizabeth Diller, arhitektica koja je prošle godine bila na Time listi 100 najuticajnijih ljudi svijeta kaže da industrija prolazi kroz dramatične promjene. Takođe, neki od uglednih arhitekata su protestovali na Bijenalu u Veneciji.

Veliki skandal izbio je kada je dobitnik Pritzkerove nagrade, arhitekta Richard Meier, optužen za seksualno zlostavljanje.

Forenzika i arhitektura

Profesija arhitekture se u ovoj godini fokusirala na šira pitanja koja utiču na svijet, poput britanske istraživačke agencije Forensic Architecture koja je napravila 3D video požara Grenfell tornja u Londonu.

Cilj je razumijevanje ove tragedije u cilju sprječavanja istih.

3D-štampane kuće su tu

Poslije godina istraživanja, počelo je štampanje kuća i drugih objekata. Čak ih koristi i američka vojska za vojne barake, a postavljen je i prvi 3D štampani most.

Špijunski muzeji

U Americi je David Adjaye završio muzej špijunaže, a u austrijskim Alpama je otvoren muzej posvećen Jamesu Bondu.

Sljedeće godine se u Washingtonu otvara još jedan zanimljiv muzej iste tematike.

Co-working prostori

Zajedničke kancelarije imaju pravi uzlet. Ovaj trend uzeo je maha i na našim prostorima.

Gradnja kuća na udaljenim lokacijama

Sve viši nivoi upotebe tehnologije u svakom segmentu života, brzina i stres ljude dovode u sitacije da traže što udaljenije lokacije za izgradnju kuća u prirodnom okruženju.

Takva kuća ove godine dobila je najvažnije britansko priznanje za arhitekturu.