Bondov muzej u Austriji kao nijedan drugi

U austrijskim Alpama otvoren je muzej posvećen najpoznatijem britanskom agentu na svijetu, Jamesu Bondu i to pod nazivom “007 Elements”.

Muzej je smješten na vrh planine Gaislachkogl u Söldenu i to na nadmorskoj visini od 3000 metara i do njega se može isključivo žičarom. Nalazi se odmah pokraj Ice Q restorana, koji je u filmu “Spectre” iz 2015. godine “glumio” medicinsku kliniku.

Autor projekta je arhitekta Johann Obermoser koji je dizajnirao i Ice Q restoran, kao i žičaru.

Ovaj arhitekta ima iskustvo u dizajniranju objekata na velikim nadmorskim visinama, a za ovaj projekat je inspiraciju našao u radovima legendarnog dizajnera Sir Kena Adama koji je radio scenografije za filmove o Bondu. Obermoser je htio da posjetioci dožive iskustvo “bondovskog ambijenta”.

Na stvaranju tog ambijenta istovremeno s njim radili su i Neal Callow, kreativni direktor Jamesa Bonda i Tino Schaedler.

Redukovana paleta materijala svedena je na beton, čelik i staklo i provlači se kroz čitavu zgradu  kako bi dočarala moderni identitet 007. Kroz ogromne prozore pruža se spektakularan pogled na Alpe i lokacije na kojima je sniman nastavak “Spectre”.

U muzeju “007 Elements” ima devet prostorija i galerija, a u svakoj se nalaze fundamentalni elementi koji definišu filmove o Bondu i približavaju naslijeđe pravljenja ovih filmova, s posebnim fokusom na “Spectre”.

Posjetioci se vode na višečulno iskustvo ispunjeno emotivnim prikazima, dramatičn osvjetljenjem i visoko kvalitetnim vizuelnim projekcijama.

Struktura priče, ritam prostora i kretanje svjetlosti i sjena su osmišljeni tako da posjetiocu pruži iskustvo približnije filmu nego odlasku u muzej. A da bi se to postiglo korištena je inovativna tehnologija, teatralna prezentacija i interaktivne instalacije.