Pogledajte kako izgleda most napravljen 3D štampom

3d stampa pjesacki most

Vjerovatno je već svima jasno da, kada je u pitanju 3D tehnologija, možemo očekivati neočekivano. Od štampanja sitnica poput ukrasa, preko čitavih zgrada pa do ljudskih organa… vrijeme štampanih 3D “čuda” tek dolazi.

U međuvremenu, Madrid je postao prvi grad na svijetu koji je dobio pješački most u potpunosti proizveden tehnikom 3D štampanja.

Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) je okupio tim ljudi koji je radio na projektu prvog mosta nastalog u tehnici 3D štampanja, a postavljen je u parku naselja Alcobendas u Madridu.

3d stampa pjesacki most

Most je dug 12 metara, a širok 1,75 metara a cilj Instituta je pokazati kako se ova moderna tehnika može koristiti u mnogim područjima. Dizajneri naglašavaju kako se nadaju da će ovaj projekt poslužiti kao odraz kompleksnosti oblika koje nalazimo u prirodi. Komponenta na koju su posebno pazili pri izradi ovog mosta je i ekološka održivost.

Zapravo, tim se trudio da optimizuje upotrebu materijala i da maksimalno smanji količinu otpada, a onaj koji je neizbježan preusmjerili su na reciklažu.