Stambena zgrada u obliku planine za 5.000 stanara

Stambena zgrada u obliku planine u Puni, osmom najvećem gradu Indije i jednom od najbrže rastućih gradova u zemlji, donijela je čak 1.068 stanova za oko 5.000 ljudi.

Završena kao prvi projekat MVRDV-a u Indiji, “Future Towers” postavio je lokalni standard i popularizovao zgrade planinske strukture.

Kreirana u sklopu Amanora Parka na periferiji Pune, “Future Towers” se sastoji od stanova koji se kreću od 45  do 450 kvadratnih metara. Uprkos upečatljivom izgledu, dizajn ogromne zgrade uglavnom je rezultat istraživanja indijskih standarda stanovanja i kulturoloških očekivanja. Na primjer, planovi zgrade uključuju principe Vastu Shastre, tradicionalnog arhitektonskog sistema koji je sličan Feng Shuiu. Prirodni ventilacioni sistem kojim se izvlači vazduh iz kuhinje i pomaže u prirodnom hlađenju, koji se nalazi u tipičnim stambenim zgradama, takođe se koristi u Future Towersu.

“U Aziji, gradovi raste tako brzo, a iste i ponavljajuće stambene kule su norma. Sa našim dizajnom, trudimo se da ponudimo više različitosti i privučemo ljude iz više različitih zajednica. U originalnom planu planirano je 16 zasebnih kula, od kojih bi sve manje ili više imale iste vrste stanova. Tim MVRDV-a detaljno je istražio moderno indijsko domaćinstvo i napravio sistem za stvaranje mješavine različitih tipova stana unutar jedne zgrade. Ovaj projekat će privući stanare različitih prihoda, što će imati koristi za raznolikosti ovog dijela grada.  Zahvaljujući spremnosti klijenta da isproba nešto novo, efikasnost koja je potrebna za masovno stanovanje postignuta je bez smanjenja udobnosti stanara”, rekao je Jacob van Rijs, saosnivač MVRDV-a.

Budući da su troškovi izgradnje u Indiji niski, a liftovi su relativno skupi, Future Towers se sastoji samo od četiri cirkulaciona jezgra oko kojih se nalazi devet krila od 17 do 30 spratova. Veliki društveni prostori, poznati pod nazivom “loptice”, raštrkani su širom zgrade i dizajnirani su za različite aktivnosti. Svaka je sjajno oslikana da se stvori osećaj “susjedskog identiteta” u različitim dijelovima zgrade.