Kompanija koja printa kuće za 10.000 dolara dobila je moćne investitore, smanjivaće i cijenu kuće

Icon, kompanija koja radi 3D printane kuće, dobila je devet miliona dolara u novom, drugom krugu investicija.

U partnerstvu s neprofitnom organizacijom New Stor Iconic radi kuće koje se izgrade za manje od 24 sata, a koštaju 10.000 dolara. Kroz neko vrijeme nadaju se kako će smanjiti tu cijenu i da će izgradnja koštati 4000 dolara, prenosi Telegram.hr.

Kompanija je, inače, početkom ove godine u teksaškom gradu Austinu dobila prve dozvole za gradnju svojih 3D printanih kuća.

S ovom investicijom, Icon planira unaprijediti svoje robotske sisteme, unaprijediti softver za upravljanje printerom te napraviti novi građevinski materijal s kojim će graditi kuće. Ukoliko se pokaže potreba za tim, kuće bi se razvojem novih materijala mogle povećati i na 75 kvadratnih metara. Trenutni model kuće je nešto manji te sadrži dnevni boravak s kuhinjom, spavaću sobu i kupatilo.

Moćni investitori

Ovu rundu investicija predvodila je investicijska kompanija Oakhouse Partners s nekim dodatnim investitorima poput Vulcan Capital, kompanije jednog od utemeljitelja Microsofta, nedavno preminulog Paul Allena. Zanimljivo je takođe da je u investiciji učestvovao i D.R. Horton, najveća američka građevinska firma od 2002. godine, koja je, usput, napravila i najvišu zgradu na svijetu, Burj Khalifu.

“Usred smo globalne stambene krize, koju ne možemo više rješavati koristeći stare načine gradnje. Naša je misija stvoriti novi način gradnje, koji će biti jeftin, a ljudima pružiti dostojanstven život. Jako smo sretni što su globalni investitori prepoznali vrijednost našeg rada te prepoznali promjenu paradigme gradnje kuća”, izjavio je Jason Ballard, CEO Icona.

(Telegram.hr)