Najšarmantnija božićna sela gdje ćete uživati u pravoj zimskoj idili

Decembar je najčarobniji mjesec u godini zahvaljujući prazničnoj atmosferi koja zavlada gradovima širom svijeta. Svjetlost hiljadu lampica, prigodne dekoracije i mirisi kolača, cimeta i kuhanog vina koji se šire ulicama – sve to čini taj praznični ugođaj koji toliko volimo.

Gradovi širom Europe tokom decembra se pretvore u čarobna mjesta i stvarno izgledaju posebno. Nije bez razloga Advent u Zagrebu tri godine zaredom proglašavan najboljim u Europi, a Beč već godinama poznat kao najljepše i najpopularnije adventsko odredište. Ali ako želite doživjeti pravu božićnu i zimsku idilu, onda se morate uputiti u gradiće i sela koja izgledaju kao da su iz bajke.

SELO DJEDA MRAZA, ROVANIEMI

Selo Djeda Mraza u Laponiji najpoznatije je božićno selo na svijetu. Nalazi se na sjeveru Finske, nekoliko kilometara od Rovaniemija, a službenici lokalne pošte u ovo doba godine zatrpani su hiljadama pisama djece sa svih strana svijeta.

Ona su adresirana na Djeda Mraza, koji svim pismima s povratnom adresom odgovara na osam jezika. Najveća atrakcija u Selu je, naravno, upoznavanje Djeda Božićnjaka kojeg možete posjetiti u njegovoj kancelariji i šapnuti mu svoju želju. Tu se nalazi i Farma irvasa, a možete uživati i u vožnji sankama koje vuku haskiji. Svakako posjetite i Santa Park, niz podzemnih špilja i tunela gdje se izrađuju božićni pokloni.

TROMSØ, NORVEŠKA

Grad Tromsø se nalazi 350 kilometara od Arktičkog kruga pa ćete se tamo osjećati kao da ste na Sjevernom polu. Od kraja novembra do kraja januara možete vidjeti polarne noći, a neobično svjetlo i boja neba su stvarno nešto posebno. Ako sanjate o bijelom Božiću, Tromsø je grad u kojem ćete to stvarno i doživjeti. Božićni sajmovi na kojima možete uživati u lokalnoj hrani i kupiti suvenire i praznično-zimski ugođaj koji je ovdje zagarantovan, čine ovaj grad pravim zimskim čudom.

LEAVENWORTH, SAD

Leavenworth je bavarsko selo u američkoj saveznoj državi Washington, smješteno na rubu Kaskadskog gorja, koje se tokom božićnih praznika pretvara u mjesto iz bajke. Svake godine tamo se održava The Christmas Lighting Festival s božićnim likovima i gotovo beskrajnom količinom zasljepljujućih lampica koje u kombinaciji sa snijegom Leavenworth čine mjestom za idilični zimski odmor.

NORTH POLE, ALJASKA

U američkoj saveznoj državi Aljaski nalazi se selo koje se zove North Pole. Ovdje se Božić slavi tokom cijele godine pa tako Djed Mraz i Baka Mraz svake godine sudjeluju i na tradicionalnoj paradi za Dan nezavisnosti. Turisti mogu posjetiti kuću Djeda Mraza u kojoj se nalazi pošta i prikladna trgovina, a tu su i Djedove sanke i irvasi. U North Poleu pronaći ćete i najveći kip Djeda Mraza na svijetu. Da bi sve bilo kako treba, čak i ulice nose prikladne nazive poput Snowman Lanea i Kris Krigle Drivea.

MONT TREMBLANT, KANADA

Mont Tremblant u kanadskoj pokrajini Quebec još je jedno šarmantno božićno selo koje se isplati posjetiti tokom praznika. Kad napada snijeg, gradić se pretvara u zimsku zemlju iz snova, a svjetlost hiljadu lampica i prigodni ukrasi samo pojačavaju utisak. Osim skijanja i sankanja, po čemu je ovo mjesto poznato, u Mont Tremblantu se možete voziti i na sankama koje vuku konji.

(Journal, foto:Profimedija, Instagram)