Savjeti za zdraviju zimu

Mnogi proizvodi kojima se koristimo u borbi s ledom i snijegom nisu povoljni za okolinu. Uzmimo kao primjer so, koja se baca na ceste i trotoare – ona sadrži otrovni cijanid, koji može završiti u zemlji vašeg dvorišta. Ili antifriz, poznati otrov koji se rijetko odlaže na za to predviđena mjesta. Ili zastarjele peći na drva i zagrijavanje automobila prije kretanja, koji zimi prijete respiratornom zdravlju ljudi više nego u bilo koje drugo doba godine. S ovim savjetima izgurajte zimu do kraja na zeleniji, zdraviji način.

Borite se protiv leda prirodno

Kako biste spriječili da vam led okuje kućne i automobilske prozore, istrljajte unutrašnjost stakla spužvom natopljenom u vodi u kojoj ste otopili so. Potom osušite staklo čistom krpom. Iako ga nećete vidjeti, ostatak te tekućine zaštitiće staklene površine od leda. Za dodatni efakat, raspršite rastvor od tri četvrtine alkoholnog sirćeta i jedne četvrtine vode na vanjsku stranu stakla pa temeljno obrišite.

 

Smanjite temperaturu

Neka temperatura u vašem domu bude do 25 stepeni. Zimi nema potrebe da zagrijavate prostor do te mjere da po kući hodate u kratkim rukavima. Noću možete još malo smanjiti grijanje. Na taj način uštedjećete i do 15 odsto iznosa koji plaćate za grijanje. S podesivim termostatom možete još dodatno uštedjeti. Ako napuštate kuću na nekoliko dana, smanjite grijanje na 15 stepeni. Ta će temperatura održati zidove toplima pa nećete puno potrošiti na grijanje. To je zapravo jeftinije nego da potpuno isključite grijanje pa nakon nekoliko dana naglo zagrijavate kuću.

 

Naložite pametno

Vatru u kaminu ili peći zapalite tako da potpirite mali plamen da biste smanjili emisiju dima i gasova. Vatru potpirujte malim komadima suvog drveta, koji su se na vazduhu sušili barem šest mjeseci. Takvo drvo sagorijeva “čisto”. Nikad ne palite drvo koje je hemijski tretirano. Neka plamen bude jak, vatra koja se gasi proizvodi više dima i jače zagađuje okolinu.

Odmrzavajte efikasnije

Izbjegavajte so (natrijum-hlorid) i ureu za sprečavanje poledice na prilaznoj stazi do svoje kuće. Ne samo da mogu zagaditi tlo tvarima koje štete korijenju biljaka, nego mogu oštetiti beton i uništiti zelenu površinu, čak i ako je pokrivena snijegom. Bolji način? Pijesak. On će stvoriti trenje, a neće uništiti biljke. Probajte i s kalcijum-hloridom, koji može biti štetan za vegetaciju, ali barem ne sadrži cijanid, kojeg ima u kamenoj soli.

Izolujte slavine

Kako biste skratili vrijeme dok čekate da poteče topla voda iz slavine, izolujte cijevi. Mogli biste podići temperaturu vode, a da istovremeno ne trošite više energije. Ne morate to raditi u cijeloj kući. Dovoljno je da izolacijom obuhvatite jedan metar cijevi do slavine koju najčešće koristite. Ušteda će biti očigledna, kako vode, tako i novca.

Pustite sunce unutra

Čak i u zimsko doba Sunčeve zrake daju toplotu. Iskoristite to besplatno grijanje razmičući zavjese i podižući roletne na prozorima koji su najizloženiji Sunčevoj svjetlosti (obično oni na istočnoj strani). Naveče na prozore navucite debele zastore kako biste zadržali toplotu u svom prostoru. Zakrpite sve rupe i obezbijedite da prozori dobro sjedaju u okno kako se kroz procjepe ne bi gubila toplota.

Pokrpite rupe na tavanu

Uštedjećete na računu za grijanje ako zatvorite otvore u zidovima na tavanu. Možda vam se čini da to nije važno mjesto u vašoj kući, ali hladni vazduh se spušta odozgo prema dolje. Takođe, izolacijskom trakom zatvorite procjepe ispod vrata kako ne biste gubili toplotu.