Saznajte odakle dolaze najpoznatiji božićni slatkiši

Maniri i običaji ovog doba godine razlikuju se u svakoj kulturi. Ako razmislimo o tome koliko tradicija postoji u Grčkoj, zamislimo isto za ostatak svijeta. Slatkiši imaju svoje počasno mjesto za Božić.

Tražeći tradicionalne slatkiše u svakom dijelu svijeta, naći ćete mnogo toga što ste znali. U stvari, ima mnogo stvari koje smo već probali. Ostavili su svoj trag u ukusu i jedino je sigurno da su idealne ideje da uslužite svoje goste i impresionirate ih.

 

Banketstaaf, Holandija

 

Riječ je o vrsti slatkog peciva punjenog pastom od badema, koja se priprema u različitim oblicima. Jedna varijanta se sastoji od dugih šipki ili hljebova koji se izrezuju na pojedinačne porcije, dok su drugi rolnice oblikovane u slova. Nalazimo ih i kao pljeskavice od badema. Proces pripreme počinje umotavanjem gustog, sočnog tijesta oko fila od bademove paste, a zatim se završava pravilnim pečenjem.

 

Gingerbread Cookies, SAD

 

 

Poznati hrskavi kolačići prekriveni aromom đumbira su obavezni za Božić. Sastojci uključeni u njihovu pripremu su i karanfilić, muškatni oraščić, cimet i njihov sirup od meda, šećera ili melase. Za još slađi rezultat, ukrasite ih šećernom pastom i kreirajte prekrasne dizajne.

 

Stollen, Njemačka

 

Pecivo u obliku torte sa suvim voćem, orašastim plodovima ili pastom od badema, premazano šećerom u prahu. Njemačko jelo se sprema od brašna, kvasca, šećera, jaja, putera i mlijeka. Osim toga, može se dodati kora od pomorandže, grožđice, orasi, cimet, rum, liker. Kada se ohladi i bude gotov, dodajte šećer u prahu i uživajte!

 

Božićni hleb, Grčka

Običaj naše zemlje, koji pripremamo nekoliko dana prije Božića je “slatki kruh” ili kiflica, kako je poznato. Materijali koji se koriste razlikuju se od mjesta do mjesta. Glavni recept sadrži grožđice, bademe, orahe, koru citrusa, začine i mora se pažljivo mjesiti da bi nabubrilo.

 

 

Puding, Britanija

 

Veoma svečani desert, koji se tradicionalno služi na božićnim večerama u Britaniji i Irskoj. Ima svoje korijene u srednjovjekovnoj Engleskoj i obično se naziva pudingom od šljiva, gdje uprkos svom nazivu ne sadrži prave šljive zbog previktorijanske upotrebe riječi “šljive” kao termina za grožđice. Prvi recepti, koji se čuvaju godinama, uključuju  suho voće, prezle, brašno, jaja i začine, uz mlijeko ili vino. Kasnije su evoluirali i postali razrađeniji.

 

Buche de Noël, Francuska

 

Gastronomski desert koji se u francuskim zemljama poslužuje nakon svečane večere smatra se najimpresivnijim kovčegom na svijetu. Tradicionalni Buche de Noël ili badnjak pravi se od biskvita, obično vanile, punjenog čokoladnim puter kremom. Njegov lik podsjeća na odrezani balvan i ukrašen je šećerom u prahu kao znak snijega, sa grančicama drveća, svježim bobicama i beze u obliku gljive.

 

Bunuelos, Meksiko

Formiran kao kalup za tijesto, tradicionalno se kuha za Božić, Ramazan i među sefardskim Jevrejima u Hanuki. Obično se njegovi recepti sastoje od kvasnog tijesta na bazi pšenice, anisa, umotanog u rolnice, koje se zatim isječe na komade i prži dok ne poprimi zlatnu boju. U meksičkoj kuhinji se često servira sa sirupom od piloncilla, ali možete staviti bilo koji slatki premaz. Buñuelos možete napraviti slatki ili slani i imati bilo koji oblik. Zapravo, u Latinskoj Americi se smatraju simbolom sreće.