Od pakla do raja: Koliba koja prkosi gravitaciji turistima oduzima dah

Crpeći inspiraciju iz alpskih sela koja se ogledaju u vodama jezera, arhitekte kancelarije „Noa“ kreirali su turistički objekat koji, reklo bi se, prkosi gravitaciji.

Novi dodatak italijanskom hotelu „Hubertus“ izgleda kao seoska koliba, koja visi naopačke 15 metara iznad zemlje.
„Suština ovog projekta je da preokrene horizont, što rezultira iznenađujućim efektom za posmatrača“, objašnjava Lukas Runger, vodeći arhitekta projekta.

IZVOR: ALEX FILZ/NOA

 

Zgrada, koja se prostire na dva sprata, odvojena je od glavne hotelske zgrade i oslanja se na dva stuba koja izgledaju kao balvani borova.

Da bi stigao tamo, posjetilac mora da ide stazom koja je takođe izdignuta od tla.

„Promjena perspektive je uobičajena vježba u velnes zonama, gdje se, u zavisnosti od toga da li ležite u sauni, sjedite u sobi za relaksaciju ili ronite po bazenu, pogled stalno mijenja“, objašnjava Runger.

Banja smještena u kolibi, zvanično nazvana “Hub of Huts”, dobila je nadimak „Raj i pakao“. Gornji sprat banje (tzv. „Raj“) ima dvije hidromasažne kade, dva panoramska tuša i svlačionicu.

Gosti se zatim mogu spustiti na niži nivo (u „Pakao“), koji sadrži dvije saune, hidromasažnu kadu i tuš. Temperatura prostora progresivno raste kako posjetilac prelazi sa hladnijeg gornjeg nivoa u topliji donji nivo.

IZVOR: ALEX FILZ/NOA

Iz svih tačaka se pruža impresivan pogled na planinski pejzaž. Arhitektonska firma „Noa“ 2016. godine stvorila je i impresivni „Nebeski bazen“ hotela.

Tada je cilj dizajnera bio da bazen stope sa planinskim pejzažom, reflektujući oblake i uokvirujući panoramski pogled.

(RTS)