Najčešće greške kod kupovine zavjesa

Izbor nije lako napraviti, zato obratite pažnju na tri najčešće greške.

Zavjese su bitan detalj u uređenju svake prostorije u domu. Izbor, ipak, nije lako napraviti jer na tržištu toliko različitih materijala, boja, šara. Zato, obratite pažnju na tri najčešće greške prilikom kupovine zavjesa.

Boja i stil

Zavjese kombinujte sa namještajem, slikama i drugim stvarima u sobi. Uz klasičan, starinski namještaj birajte klasične zavjese, a minimalističke, jednostavne za moderan enterijer. Tamnije boje su odlične za spavaću sobu, ali ne i za dnevnu gdje je potrebno više svjetla. Mada je danas sve dozvoljeno, pravilo je da zavjese ne bude kontrastne u odnosu na zidove, namještaj i tepihe.

Montiranje

Možete imati najljepše, najskuplje, najelegantnije zavjese, ali ako ih pogrešno postavite, sve “pada u vodu”. Standard je 7 cm iznad prozora, ako želite da prostorija izgleda viša, postavite ih na 15 cm. Veliko ogledalo na suprotnom zidu će takođe doprinijeti da tavanica izgleda viša.

Imitacija

Zavjese bi trebalo da odražavaju ličnost ukućana i ne kopirajte slike iz časopisa i ono što ste vidjeli kod prijatelja. To neka vam budu ideje vodilje, ali znajte da ono što izgleda lijepo kod nekoga, ne mora tako da djeluje kod vas. Odaberite model koji odražava vaš stil i ukus, čak i kada vas ubjeđuju u suprotno.

Izvor – b92.net