Kako sve možete uštedjeti na računima za grijanje

Dolaskom hladnijih dana već ste sigurno poduzeli neke mjere kako biste uštedjeli na grijanju i zadržali toplinu u stanu, a uz topliju posteljinu, papuče i dekicu dok se odmarate, možete napraviti još nekoliko koraka.

Stariji prozor i drvenarija

Imate li stariju drvenariju, lako je moguće da toplina izlazi iz prostorija, a to znači i veći račun za grijanje. Možete si pomoći tako da silikonom popunite oštećenja, a on nije skup i dovoljan vam je jedan dan da sve dovedete u red.

Trake za vrata i prozore

Na štokove vrata i okvire možete staviti samoljepljive trake upravo za tu namjenu pa će oni bolje prijanjati i neće propuštati toplinu.

Kutije za roletne

Ovo mjesto često je zaboravljeno, a kod starije gradnje kroz otvore odnosno drvene kutije, u kojima se nalaze rolete, toplina lako prolazi. Njih možete popuniti gumenim ili spužvastim komadima, a složite ih tako da ne smetaju okretanju roleta.

Zaštitnici za vrata

Oni se najčešće koriste protiv propuha jer se polegnu na parket ili pločice ispred vrata, ali su i odličan izolator.

Iskoristite sunce

Svaki lijep i sunčan dan iskoristite tako da razmaknete zavjese jer će sunce pomoći održavanju topline u stanu. Naravno, čim sunce počne zalaziti, vratite zavjese.

Tepisi

Zimi su vrlo korisni jer sprečavaju toplinu da prolazi kroz podove, a možete staviti i dodatne staze ako vam odgovaraju.

Stari trik s aluminijskom folijom

Za ovo doista gotovo svi znaju, ali nije naodmet ponoviti – stavite komade folije iza radijatora pa će on odašiljati toplinu prema unutrašnjosti prostorije.

 

Izvor – tportal.hr