Stalak za biljke: Moderni pijedestal prirodnog dekora

Biljke u domu, kao prozor u prirodu, jedan su od najljepših dekora koji možemo imati. Proljeće je stiglo pa ste vjerovatno i vi počeli iznositi saksije na prozore, balkone i u dvorišta, a vjerujemo da su mnogi već i posadili jednogodišnje biljke.

 

Kada je o biljkama riječ, uvijek je pitanje mala ili velika biljka, na prozoru ili na podu, u saksiji ili na stalku…

 

Šta je ono što će najviše ispunjavati uslove dekorativnosti, praktičnosti i jednostavnog održavanja.

 

6a00d8358081ff69e201a73d8d975a970d-800wi

 

Kreativne alternative za saksije

Kako bi vaše cvijeće imalo tretman kakav zaslužuje, osim što ćete se dobro brinuti za njega, treba da mu nađete i odgovarajuću saksiju i poziciju u domu. Na tržištu danas postoji mnoštvo različitih stalaka. Držači za saksije sigurno nisu ništa novo. Već smo svi upoznati sa stalcima od drveta ili čelika, najčešće masivnije izrade koju karakteriše prepoznatljiva dekorativnost.

 

2+octa+ring+planter_pink

Moderni stalci za saksije se odlikuju jednostavnim dizajnom, obično u geometrijskoj formi. Bilo da se radi o drvetu ili čeliku, stalci u obliku kocki, pravougaonika, rombova, krugova… minimalističkog stila predstavljaju moderan pijedestal za vaše omiljene biljke i najljepše cvijeće. Čak i kada se radi o retro ili vintage inspiraciji, ovdje su izostavljeni teški ornamenti u vidu ukrasa, što ih čini lakšim i manjim te praktičnijim za upotrebu u manjem prostoru. Često su obojeni u žive boje, kao što su žuta, mintzelena, pink… koje zaokružuju cjelokupan dekor.

 

plant stands alivingspace

 

Stalci od čelika su premazani poliesterskim premazom u prahu, ali ne preporučuju se za dužu upotrebu vani zbog sklonosti ka rđi. Drveni i plastični su takođe vrlo popularni, a oni spretniji će sami izraditi svoj stalak od nekoliko komada letvica.

 

Prostor će biti vizuelno zanimljiviji ako su biljke na stalku postavljene na različitim visinama, odnosno na više nivoa. Neke možete postaviti između poda i plafona, tako da zauzimaju malo mjesta u sobi. Osim biljaka, na njima možete držati i terarijume ili nešto treće.

 

3-tier-ladder-plant stand-gardenista