Kako koristiti sobne biljke u dizajnu enterijera?

Ne samo da biljke čine prostore privlačnijim i življim, one takođe igraju važnu ulogu u očuvanju vašeg zdravlja. Sobne biljke se mogu koristiti kao akcentni dijelovi, za omekšavanje područja ili čak za stvaranje određenog izraza.

 

Postoji nekoliko prednosti postojanja biljaka u vašim domovima, ali hajde da istražimo neke od najvažnijih:

– Biljke pomažu u smanjenju stresa i anksioznosti: one vam takođe mogu pomoći da snizite krvni pritisak, da se osjećate smirenije i u skladu sa svojim potrebama.

– Biljke vam mogu pomoći da bolje spavate: neke biljke noću ispuštaju kiseonik, što vam obezbeđuje bolji i kvalitetniji san.

– Biljke filtriraju vazduh: one poboljšavaju kvalitet vazduha kroz prirodni proces filtriranja, pomažući vam da lakše dišete.

– Biljke mogu povećati produktivnost: one vam pomažu da ostanete fokusiraniji, poboljšavaju kreativnost, pamćenje i raspoloženje.

– Biljke pomažu u borbi protiv prehlade i alergija: one povećavaju vlažnost vazduha i smanjuju prašinu u okolini, pomažući u borbi protiv prehlade.

A kako i gdje ih sve možete iskoristiti kada je dekoracija vašeg doma u pitanju, pogledajte u nastavku ovog teksta…

 

BILJKE NA PROZORU

Prozori su vjerovatno jedno od najboljih mjesta za smještaj sobnih biljaka. Iskoristite svoje prozorske daske za prikaz kolekcije biljaka i grupisanje svojih omiljenih komada. U pitanju je ionako prostor koji tokom većeg dijela godine ostaje neiskorišćen, pa su zato zimski mjeseci idealni za njihovo popunjavanje. Slobodno se poigrajte dizajniranjem svojih prozora, upotrebite različite dimenzije i boje saksija kako biste privukli poglede.

 

 

BILJKE ZA POPUNJAVANJE POZADINE

Još jedan idealan način za raspoređivanje biljaka po stanu jeste njihovo postavljanje tik uz ili iza namještaja. Naravno, ne mislimo da je dobro sakriti saksije sa malenim biljkama iza neke veće garniture ili sofe, već da je dobra ideja držati veće (ili drvenaste) komade u pozadini jer će upravo na taj način doći do maksimalnog izražaja.

 

 

SAKSIJE PO POLICAMA

Idealno za malene biljke poput kaktusa ili ljubičica – slobodno ih rasporedite tako da popunite sve police. Male saksije su odlične za kombinaciju sa knjigama ili ostalim ukrasnim predmetima jer će samo naglasiti sve ono što se nalazi u samoj polici. Pored toga, dobar način za akcentovanje zidnih polica jeste i prikladno pozadinsko osvjetljenje koje će doprineti osjećaju topline i udobnosti.

 

 

BILJKE ZA STVARANJE RAVNOTEŽE

Biljke su idealan način za stvaranje one neophodne simetrije koja svakom prostoru vraća dopadljivost u sekundi. Ukoliko se odlučite da svoje biljke pokažete u okviru dnevnog prostora, a pritom raspolažete prilično velikim prostorom – savjet je da dobro procjenite koji su to uglovi i dijelovi sobe nedovoljno iskorišćeni a da zatim stvari postavite tako da sve bude ujednačeno i dobro definisano.

 

 

JEDNA ALI VRIJEDNA BILJKA

Ukoliko baš i niste neki veliki ljubitelj biljaka, ali imate onaj jedan, specijalan i grandiozan komad koji se pritom nalazi u prilično luksuznoj ambalaži, savjet je da ga ne skrivate već da njime dekorišete prostor poput hodnika ili trpezarije. Ovo je ujedno i prilično elegantan potez koji će pomoći da se određeni dio doma ispuni sofisticiranošću iz prostog razloga što jedna biljka nikad ne može biti “too much”.

 

 

JEDNOSTAVNOST, PRIJE SVEGA

Preterivanje nikada ne može biti dobro, čak ni onda kada se radi o dekoraciji biljkama. Ukoliko stvari postanu komplikovane, znate šta vam je činiti – vratite se korjenima, odnosno jednostavnosti. Prisjetite se da je prvenstveno važno biljkama dati udoban dob za preživljavanje zime, pa se u skladu sa tim opredjelite za neki pojednostavljeni dizajn poput ovog koji vidite na slici. Na ovaj način će soba djelovati nonšalantno i opušteno, a to je, uostalom, i poenta cijele priče, zar ne?

 

 

KOMBINUJTE DO MILE VOLJE

Stilizovanje doma zavisi od ličnih preferencija, a kada su u pitanju biljke – mogućnosti su zaista nepregledne. Posebno ukoliko ste neko ko u svojoj kolekciji ima sve moguće boje, vrste i veličine, jer ste onda u laganoj prednosti u odnosu na one koji su navikli na neke klasične primerke. Bilo kako bilo, u nastupajućim hladnim danima, obezbjedite svojim biljkama dovoljno svjetlosti, a zatim ih rasporedite tako da svaki kutak automatski načinite luksuznijim i raskošnijim.

 

MOJENTERIJER