Mirisi jeseni

Pečenog kestenja, zimnice koja se kuha, zrelih jabuka i dunja i miris svježeg drveta koje pucketa u vatri. Oduvijek me ovo godišnje doba vraća u najranije djetinjstvo i česte odlaske kod rodbine na selo. Obožavala sam ovo godišnje doba baš zbog tih nevjerovatnih iskustava u dodiru s prirodom. Šarenilom lišća, bogatstvom plodova, svježinom i toplim mirisom drveta i aromatičnim mirisima hrane koja se priprema. Bez žurbe, a opet sve na vrijeme! I uz puno smijeha.

I dan-danas kada čujem da neko cijepa ili reže drva za ogrev, prožme me onaj lijepi i uzbuđujući osjećaj koji nagovještava skoru zimu, snijeg, bogatu trpezu, lijepe praznike sa dragim ljudima i poklone. Taj osjećaj je toliko jak da uopšte ne razmišljam o hladnom i kišovitom vremenu, političarima i politikama, šta imamo, a šta nemamo i koliko nam se sivo ili, ne daj bože, crno piše te i te sezone ili naredne godine.

Jedino što se sve češće pitam je da li uspijevam da svom djetetu obezbijedim ovakve osjećaje kojih će se s radošću sjećati i onda kada bude imao svoju djecu i pričao im o djetinjstvu. Znam da se svako od nas trudi koliko je u njegovoj moći da zaštiti svoju djecu od svih nedaća koje nas okružuju. Ono što smo mi imali, kao sreću ili nesreću, je da nismo imali toliku dostupnost informacijama i raznim medijima kao današnja djeca. Mi smo maštali, bili željni znanja, igrali se i družili.

Današnji klinci su isto super. Samo na drugi način. Način koji je prilagođen vremenu u kojem žive i odrastaju. Čak i način koji im namećemo, pričajući o teškim vremenima, nesigurnom okruženju, bliskim ratovima i političkim čarkama. Oni su puno pametniji od nas i nekada mi se čini da od malih nogu već tačno znaju šta hoće. Ne traže pomoć roditelja da ih usmjere, već samo potvrdu svojih izbora! Puno su samostalniji i samouvjereniji nego što smo mi bili. I to je dobro!

Na nama je samo da smo uvijek tu za njih i da im damo svu moguću podršku i sigurnost toplog doma. A da bi vaš kutak za življenje bio najljepše mjesto na svijetu za vas i vašu porodicu, pobrinuo se i DOM INFO s mnoštvom zanimljivih tema i praktičnih savjeta u osmišljavanju, namještanju i opremanju! U novembarskom izdanju smo pripremili i mali poklon za vas, dragi čitaoci – jesenje mirise s voćnom aromom.

Direktorica i glavna i odgovorna urednica 
Brankica Tejić-Jerinić