Kaljeno staklo je u modi

Ako je suditi po inostranim sajtovima, kaljeno staklo je u trendu kod dizajnera enterijera.

Smatra se praktičnim materijalom, jeftinim za izradu, a može se prilagoditi dimenzijama svakog stana i biti dizajnirano po želji kupca.

Zbog završne obrade, kaljeno staklo je veoma tvrd materijal koji se teško lomi. Postupkom kaljenja njegova otpornost na udarce se povećava i do osam puta u odnosu na obično staklo. Kada se polomi, srča se rasprsne u sitne komade, pa je opasnost od povrede svedena na minimum.

U praksi, najviše se koristi kao zid tuš-kabina. Kaljeno staklo za tuš-kabine je debelo od šest do 10 milimetara. Tuš-kabine od kaljenog stakla mogu se izvesti kao fiksne pregrade ili one koje se mogu otvarati na više načina, što zavisi i od ugradnog mehanizma. Sve može da se prilagodi postojećem kupatilu, kadi i potrebama korisnika.

Nije rijetko da se u dnevnim sobama postavljaju staklena vrata uz neke detalje.

Od kaljenog stakla pravi se enterijer u kuhinji, a trpezarijski stolovi od ovog materijala su veoma atraktivni.

Dizajneri enterijera staklo upotrebljavaju za zid kuhinje iz estetskih, ali i praktičnih razloga. Prije svega zbog svog modernog izgleda koji se u potpunosti slaže sa ugradnim pločama koje su danas zamijenile klasične ringle i šporete. Pred toga, lakše se čisti jer ne postoje fuge i drugi spojevi na koje se buđ hvata.

Oni koji se odluče za ovaj materijal moraju da imaju u vidu da se zbog procesa izrade sve vrste obrada i siječenja na mjeru izvode prije kaljenja.

(Večerenje Novosti)