BOLESTI DISAJNOG SISTEMA: Dr Kalamanda otkriva koje su razlike između prehlade i gripe

Bolesti disajnog sistema kao što su prehlada i gripa najčešći su uzrok posjeta ljekaru i brojnih izostanaka s nastave ili posla. I prehlada i grip spadaju u virusnu bolest. Ali kako da prepoznamo kada smo samo prehlađeni, a kada imamo grip?


Prehlada

Dr Sanja Kalamanda Ivanjak, specijalista medicinske biohemije i vlasnica “Alfalab” laboratorija kaže da je prehlada infekcija gornjega disajnog  sistema  koja je izrazito zarazna.

„Od prehlade najčešće obolimo u jesenskim i zimskim mjesecima, od septembra do aprila. Prehlada je najčešće blagog toka, traje oko tri dana, a može potrajati i do desetak dana. Možemo reći da je prehlada zapravo rinitis s različito izraženom upalom grla. Bolest se manifestuje bez povišene temperature i opštih simptoma. Liječenje se provodi simptomatski. U najvećem broju slučajeva (75%) infekcije gornjih disajnih puteva su virusnog porijekla i imaju tendenciju spontanog prolaska nakon otprilike sedam dana“, kaže ona.

Foto: ZIPAPHOTO_Borislav Zdrinja

Prema riječima dr Kalamanda od prehlade najčešće obolijevaju djeca, posebno ako su u kontaktu s drugom djecom u školi ili vrtićima.

„Djeca imaju prehladu oko šest do deset puta godišnje. U porodicama sa školskom djecom broj prehlada po djetetu može biti čak i 12 godišnje. Odrasle osobe imaju prehladu oko dva do četiri puta godišnje iako se to jako razlikuje od osobe do osobe“, navodi dr Kalamanda.

Foto: Ilustracija

Simptomi prehlade počinju 1 do 2 dana nakon izlaganja virusu prehlade. Simptomi prehlade su:

  • kihanje, grlobolja i kašalj, suzenje očiju
  • vodeni iscjedak (curenje) iz nosa
  • začepljenost nosa i otežano disanje kroz nos
  • rijetko glavobolja, poremećaj njuha
  • povišena temperatura do najviše 38°C

Dr Kalamanda kaže da ukoliko se simptomi pojavljuju često ili traju mnogo duže od dvije sedmice, prije mogu biti posljedica alergije nego prehlade.

„Često se zamijene simptomi alergija i prehlade jer su slični (kod alergija nema povišene temperature). A ako temperatura poraste na više od 38°C, uz drhtavicu i znojenje, bol u mišićima ruku i nogu te ako osjetite umor i opštu slabost, vjerovatno je riječ o gripi“, pojašnjava dr Kalamanda.

Foto: Ilustracija

Ona ističe da ponekad prehlada može dovesti do bakterijskih infekcija srednjeg uha (posebno kod djece) ili sinusa, kao i upale pluća, što zahtijeva liječenje antibioticima (koje propisuje doktor).

„Visoka temperatura sa groznicom, jak kašalj s gnojnim iskašljajem, jako natečene žlijezde, jaka bol lica u području sinusa, mogu upućivati na komplikaciju ili ozbiljniju bolest zbog koje je potrebno obratiti se ljekaru“, naglašava dr Kalamanda.

Gripa

Dr Kalamanda kaže da gripa nastupa vrlo naglo, praćena je visokom temperaturom i jače istaknutim simptomima.

„Temperatura može biti izrazito visoka (viša i od 40°C) i praćena je groznicom. Gripa je ozbiljna akutna bolest respiratornog sistema. Simptomi su puno jači nego kod prehlade, mogu se javiti izrazite glavobolje, bolovi u mišićima, osjećaj nemoći i klonulosti. Visoka temperatura može trajati i do sedam dana. Uz ove simptome mogu se pojaviti i respiratorni simptomi, nadražajni kašalj, laringitis, konjunktivitis. Mogu nastati komplikacije koje mogu i životno ugroziti pacijenta. Oporavak je relativno dug i spor. Ima sezonsko pojavljivanje, najčešće zimi. Bolest ima česte i brojne komplikacije. Antibioticima liječimo samo komplikacije“, kaže ona.

Laboratorijska dijagnostika prehlade i gripe

Laboratorijske analize po veoma povoljnim cijenama možete odraditi u Alfalab laboratorijama koje su opremljene najsavremenijom laboratorijskom opremom. Sva ispitivanja se izvode na automatizovanim hematološkim, biohemijskim i imunohemijskim analizatorima koji su umreženi sa računarskim sistemom što omogućava visoku preciznost i tačnost u radu. Možete ih posjetiti na nekoj od osam lokacija ili pozvati mobilni tim u kućnu posjetu te laboratorijske pretrage izvršiti u udobnosti vašeg doma.

Prema riječima dr Kalamanda za određivanje ovih laboratorijskih analiza nije potrebna prethodna priprema. Krv se može izvaditi bilo kad u toku dana, a rezultati analiza se čekaju 1-2 sata.

Foto: ZIPAPHOTO_Borislav Zdrinja

Liječenje prehlade i gripe

„Pažljivim praćenjem simptoma, opšteg stanja i laboratorijskih analiza možemo da zaključimo o kojoj vrsti viroze se radi. Osnovno liječenje  je simptomatsko, a označava postupke za otklanjanje i ublažavanje pojedinih simptoma bolesti ako su jače istaknuti. Ono uključuje mirovanje, nadoknadu tečnosti (infuzijom u težim oblicima bolesti) te uzimanje lijekova za snižavanje temperature i smirivanje kašlja. Budući da su prehlada i gripa  uzrokovane virusima, antibiotici nisu učinkoviti pa se njima mogu liječiti samo bakterijske komplikacije, odnosno upala uha, upala sinusa i pneumonija”, kaže ona.

Za liječenje gripe, ističe dr Kalamanda, koriste se i antivirusni lijekovi po preporuci lijekara, koji se uzimaju u prvih 48 sati nakon početka bolesti. Oni bitno skraćuju trajanje bolesti i ublažavaju težinu simptoma, a u velikom postotku smanjuju broj i težinu komplikacija.

Foto: Ilustracija

Kako spriječiti  prehladu i gripu?

Pranje ruku i lična higijena je najjednostavniji i najdjelotvorniji način sprečavanja prehlada. Nedodirivanje nosa ili očiju drugi je način. Osobe koje su prehlađene trebaju uvijek kihati ili kašljati u papirnatu maramicu i zatim je baciti. Ako je moguće, treba izbjegavati bliske, duže kontakte s osobama koje su prehlađene. Budući da ovi virusi mogu preživjeti i do tri sata izvan nosnih puteva na predmetima i koži, čišćenje površina dezinfekcijskim sredstvom koje ubija viruse moglo bi pomoći u sprečavanju širenja infekcije. Prostor u kojem se boravi treba redovno provjetravati.

Budući da je gripa teška bolest, a za starije ljude i hronične bolesnike može biti izuzetno teška, te da se pojavljuje epidemijski, važno je djelovati preventivno. Jedini učinkovit postupak u sprečavanju influence je aktivna imunizacija, odnosno vakcinisanje.

(A.M.)