Kamin mora redovno da se čisti

Održavanje vatre u vašem kaminu uključuje mnogo više truda od pukog punjenja ložišta deblima ili ugljem. Kamini i dimnjaci zahtijevaju redovnu pažnju kako bi funkcionisali sigurno i efikasno i, čak i ako se nikada ne koriste, određeno rutinsko održavanje će biti neizbježno.

Dimnjak svakako jednom godišnje treba da očisti odžačar, možda i češće ako se loži redovno. Tako vam se neće vraćati dim u dnevnu sobu ili gomilati u odžaku, što svakako želite da izbjegnete. Kako biste održali lijep izgled i funkcionalnost kamina, čistite ih sa vremena na vrijeme, i popravljajte pojedine elemente kako oni propadaju. Specijalizovane prodavnice i neki otpadi su dobar izvor rezervnih dijelova, proizvoda za njegu i popravku kamina i odžaka.

Liveno gvožđe je najčešći materijal koji se koristi za ložišta kamina i obično mu se može vratiti sjaj ukoliko je negdje propalo. Prvi korak je uklanjanje rđe i prljavštine čeličnom četkom. Grafitna pasta za ložište se onda nanosi laganim pokretima uz korišćenje meke krpe ili četke i na tj način se polira. Povedite računa o drvenim elementima oko kamina kao o bilo kojoj drugoj stolariji: redovno čišćenje suvom čistom krpom, povremeno poliranje i, ako je potrebno, koristite dobro razblaženi deterdžent i krpu, trudeći se da ne natapate drvo sa previše tečnosti.

S druge strane, površine kamena i mermera se vrlo lako mogu oštetiti uobičajenim sredstvima za čišćenje domaćinstva ukoliko oni sadrže kiselinu, tako da bi bilo bolje da kupite posebne preparate za tu namjenu. Uvijek prvo testirajte sredstva za čišćenje na malom, neupadljivom prostoru.

Provjerite da li su se na leđima ložišta pojavile pukotine. Ukoliko su one manje, mogu se popraviti sa vatrootpornim cementom, ali ukoliko su veće, možda ćete morati da pronađete zamjenu. Zapušite praznine između leđa ložišta i samog ložišta vatrootpornim konopcem ili strunom, pošto ona omogućava širenje i skupljanje između površina.

Otpaci koji padaju niz dimnjak, uključujući malter i cigle, mogu biti znak problema, tako da uvijek pitaje odžačara da li postoji bilo kakva indicija ovoga kada pregleda vaš dimnjak. Svaki dimnjak, a posebno onaj koji nije korišćen neko duže vrijeme, potrebno je testirati na curenja vazduha pomoću peleta koji ojačano dime.

Dimnjak

Pregledajte dimnjake spolja koristeći dvogled: gledajte da li kape dimnjaka deluju labavo, oslabljeno, ili da li nedostaje malter na dimnjacima. Takođe, potražite znakove olabavljenog limenog opšiva tamo gdje dimnjak dodiruje krovnu pokrivku.

Izvor – novosti.rs