Dezeen-ovih 10 najboljih kuća u 2021

Započinjući recenziju 2021. , portal Dezeen je objavio 10 najupečatljivijih i najzanimljivijih  kuća predstavljenih na njihovom portalu, uključujući betonsku vilu u Indoneziji i kalifornijsku kuću iz sredine vijeka koja je dobila novi život.

Kuća Bat Trang, Vijetnam, Vo Trong Nghia Architects

Obložena keramičkim ciglama, ova kuća je dizajnirana da odražava grnčarsko nasljeđe sela Bat Trang. Vo Trong Nghia Architects dali su zgradi perforirani vanjski zid za prirodno hlađenje i ventilaciju unutrašnjih prostora, s malim, uzdignutim vrtovima prošaranim posvuda.

Dom je osvojio nagradu za urbanu kuću 2021. na Dezeen nagradama , a sudije su pohvalile njen “radikalan izgled, iznenađujuće elemente i originalnu upotrebu materijala”.

 

Foto: Hiroyuki Oki

 

Kuća Tokio, Japan, Unemori Architects

House Tokyo se nalazi na maloj parceli od samo 26 kvadratnih metara u gusto naseljenoj četvrti japanske prestonice.

Unemori Architects je koristio složen dizajn kutije kako bi maksimalno iskoristio ograničeni raspoloživi prostor, s velikim prozorima različitih orijentacija što znači da je unutrašnjost ispunjena svjetlom tokom cijelog dana, a visina stropa doseže i do pet metara.

 

Foto: Kai Nakamura

 

Moore House, SAD, Woods + Dangaran

Sve češće u 2021. arhitekti govore o važnosti ponovne upotrebe i nadogradnje postojećih zgrada gdje je to moguće. Moore House, na padini u Los Angelesu, primjer je kako se to može učiniti s velikim efektom.

Pravougaona jednokatna kuća izgrađena je 1965. godine, ali je renoviran od strane lokalnog studija Woods + Dangaran , koji je ugradio novo zastakljivanje zidova i obnovio postojeću drvenu strukturu i fasade.

 

Foto: Joe Fletcher

 

Moore House, SAD, Woods + Dangaran

Sve češće u 2021. arhitekti govore o važnosti ponovne upotrebe i nadogradnje postojećih zgrada gdje je to moguće. Moore House, na padini u Los Angelesu, primjer je kako se to može učiniti s velikim efektom.

Pravougaona jednokatna kuća izgrađena je 1965. godine, ali je renoviran od strane lokalnog studija Woods + Dangaran , koji je ugradio novo zastakljivanje zidova i obnovio postojeću drvenu strukturu i fasade.

 

Foto: Frans Parthesius

 

Vila Fifty-Fifty, Holandija, Studioninedots

Osim industrijske estetike, ono što je neobično kod ove kuće u Eindhovenu je način na koji balansira vanjski i unutrašnji prostor.

Studioninedots su ga uredili kao mješinu od naizmjeničnih dvorišta i paviljona, s jednakim dijelom dnevnog boravka izvana i iznutra – otuda i naziv, Villa Fifty-Fifty.

 

Foto: Marià Castelló

 

Es Pou, Formentera, Marià Castelló

Ova kuća, koju je dizajnirao španski arhitektonski studio Marià Castelló na Balearskom ostrvu Formentera, podijeljena je na tri bijela pravokutna volumena.

Svaki volumen sadrži jednu od funkcija zgrade: jednu zaklonjenu verandu, jednu za kuvanje, jelo i opuštanje i jednu za spavanje.

 

Foto: Mario Wibowo

 

IH Residence, Indonezija, Andramatin

Ogroman betonski krov na ovoj kući u indonezijskom gradu Bandungu svakako privlači poglede. Arhitektonski studio Andramatin dizajnirao je kuću kao reinterpretaciju holandskih kolonijalnih dvoraca.

Nadstrešni krov je namijenjen zaštiti staklenih zidova glavnog dijela kuće od obilnih padavina i zaštiti od direktne sunčeve svjetlosti.

 

Foto: Adolf Bereuter

 

Haus im Obstgarten, Austrija, Firma Architekten

Austrijski studio Firma Architekten sagradio je ovu kubnu kuću od materijala koji se dobijaju u krugu od 50 kilometara, uključujući drvo iz privatne šume klijenta.

Nalazi se na betonskoj podlozi na padini u Alpima, što znači da se pruža panoramski pogled na planine.

 

Foto: Mauricio Guerrero

 

Mazul Beachfront Villas, Meksiko, Revolution

Ove vile, koje je izradio meksički arhitektonski studio Revolution, nalaze se na obali Oaxake okrenute prema Tihom okeanu.

Izgrađene su od kombinacije glatkog, armiranog betona i grube cigle, dizajnirane da oponašaju okruženje plaže i da budu otporne na vremenske prilike.

Impresionirani balansiranjem radikalnog i jednostavnog u vilama, sudije na dodjeli nagrada Dezeen proglasili su projekat ruralnom kućom godine 2021.

 

Foto: Yiorgos Kordakis

 

Xerolithi, Grčka, Sinas Architects

Xerolithi se zasniva na kamenim potpornim zidovima koji su poznata karakteristika u grčkom selu, poznatim kao xeroliti.

“Na vrlo suptilan način otkrivaju prisustvo čovjeka u područjima koja inače izgledaju netaknuta civilizacijom. Samo se činilo prikladnim eksperimentirati s ovim elementom i vidjeti kako on može stvoriti oblik i prostor”, rekao je George Sinas, osnivač  Sinas-a Arhitekte .

Ideja je bila da se izgradi kuća koja se neprimjetno spaja u nagnutu topografiju, za razliku od bijelih kutija koje se češće grade na grčkim otocima.

 

Foto: Dapple Photography