Od balkona napravite oazu mira i opuštanja

Topli i sunčani dani nešto su u čemu ćemo uživati u narednom periodu, pa nije na odmet baš svaki kutak u domu iskoristiti za potrebnu dozu osvježenja.

Mnogima je tako balkon neiskorišteni potencijal koji vrlo lako može zamijeniti terasu omiljenog kafića, stoga je pravo vrijeme za uređenje oaze mira i opuštanja.

Mali balkoni mogu biti pretvoreni u pravu oazu mira, u kojoj ćete rado započinjati svoju prvu jutarnju kafu ili u večernjim satima organizovati druženje za najbliži krug dragih ljudi.

Prije svakog uređenja enterijera, pa tako i eksterijera, potrebno je sve pomno isplanirati i informisati se o svim opcijama, naročito onima koje vam se najviše sviđaju, tako da znate odabrati najbolju opciju, koja neće biti plod samo vaših emocija nego i racionalizma. Tako je i s balkonima – ma kako spontano izgledali, bitno je razmisliti prije opremanja koje su najbolje opcije s obzirom na njegovu veličinu, položaj, ali i vaše životne navike i potrebe.

Naime, nekome balkon služi prvenstveno za uzgoj biljaka – cvijeća i začina, neko bi želio imati prostor za ispijanje jutarnje kafe ili večernja druženja, neko  želi iskoristiti balkon za skladišni prostor… U svim ovim potrebama estetska dimenzija je jako važna.

Detalji su poželjni, ali pazite na količinu

Ovo pravilo naročito važi za male balkone, na kojima su nedostaci još primjetniji. Detalji poput teglica s cvijećem i začinima, lampioni, fenjer i jastučići su dobrodošli, ali puno detalja može uroditi neskladom i pretrpanošću. Pored toga, veliki komadi namještaja ga potpuno zaguše, prenose Nezavisne.

Okrugli stolovi, sklopivi stolovi pričvršćeni za ogradu ili fasadu, stolice na sklapanje, klupa uz zid ili ogradu, izbjegavanje isključivo tamnih nijansi su ono što vrijedi prilikom uređenje malih balkona. Dobro rješenje za uske balkone je sanduk koji ćete staviti na jednu ili obje bočne strane te ga obložiti jastucima ili presvučenim spužvama. Dobićete više mjesta za sjedenje nego da ste stavili stolce.

Kuda s cvijećem i začinima

Namještaj bi trebalo da bude lagan i manjih dimenzija, pozicioniran uz zid ili ogradu, a nipošto u središtu, jer se tako štedi na prostoru. Volite li zelenilo, to ne znači da ga se morate odreći jer imate mali balkon. Rješenje se žardinjere okrenute prema vanjskoj strani ograde, vertikalni vrtovi uz zid ili viseće tegle pričvršćene o strop.