Ugledni sportski radnik predlaže: Nova sportska dvorana treba nositi ime “Novak Đoković

Marinko Umičević, odbornik u Skupštini grada Banjaluka i član Senata Republike Srpske, ali i ugledni i neumorni sportski radnik, predložio je da buduća sportska dvorana koja se gradi u blizini parka Mladen Stojanović, nosi ime srpskog tenisera Novaka Đokovića, najboljeg igrača u istoriji tog sporta.

Naime, ova dvorana bi trebala biti u funkciji već od polovine aprila, kada je planiran početak teniskog turnira “Srpska open”, na kojem će učestvovai Đoković i brojni drugi poznati svjetski teniseri.

S tim u vezi, Umičević, koji je i tehnički direktor velike Tvornice obuće “Bema”, koja je uz njega lično jedan od najvećih donatora sporta, rekao je da je izuzetno lijepo što se u Banjaluci grade sportski objekti i parkovi.

“Ponosan sam kada nas posjete inostrani partneri iz svih dijelova svijeta, pa ih namjerno provedem kraj buduće sportske dvorane za koju predlažem da se zove sportska dvorana “Novak Đoković”. Koliko nam je donio radosti Đoković je zaslužio da mu na taj način odamo počast i da mu na tom mjestu ove godine uručimo Ključ grada sa poveljom počasni građanin koji je dobio na moj prijedlog 2015. godine i koji mu još nije dodjeljen”, predložio je Umičević, koji je ljubav prema sportu iz mladih dana nastavio kroz cijeli život, pa tako sada i u sedmoj deceniji života ne posustaje, već je duboko u sportu, i kao donator i kao sportski radnik u više saveza i klubova na volonterskoj bazi, samo kako bi pomogao sportu svoje Banjaluke i Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, u kompleksu u i oko parka Mladen Stojanović u Banjaluci koji se uređuje i gradi, gdje je i pomenuta dvorana, je i replika stare banjalučke fontane.

“Za tu fontanu sam sentimentalno vezan. Sada je ostalo jedno ruglo u parku, a to je onaj bunker koji je pun miševa i u koji se odlažu kosilice i lopate. Što kaže moj kolega Darko Savić, isti takav postoji u Aušvicu, gdje su Njemci vodili kao na tuširanje, a unutra puštali gas. To je ostalo još od Austrougarske, a vidimo šta nam ponovo radi zapad, pa je moj prijedlog da to srušimo i da u srcu tog parka, u tom najljepšem dijelu postavimo jedan otvoreni ljetni muzički paviljon i dodamo još sadržaja parku i da vratimo Banjaluci onaj duh koji je nekad imala. A ukoliko se to ruglo od bunkera ne može srušiti, ako je pod zaštitim neke države, da se to bar očisti, uredi i napravi neki restoran da građani mogu sjesti, popiti kafu i uživati”, predložio je Umičević i dodao da je taj bunker, u svakom slučaju, obično ruglo na najljepšem mjestu u parku.

Inače, Umičević je na čelu jedne od najvećih i najuspješnijih tvornica u Republici Srpskoj, Banjalučanin je, koji je svoj život posvetio svojoj Banjaluci i tvornici koju uspješno vodi i u kojoj je proveo skoro pola vijeka. Iza ovog čovjeka I firme na čijem je čelu je pregršt uspjeha, ali i pregršt priznanja, što samo pokazuje količinu društvene odgovornosti i brige za svoj grad Marinka Umičevića i “Beme”, a koju možemo vidjeti gotovo svakodnevno, pa tako i sada.

N.Sp.