Kameni blokovi u neočekivanoj funkciji

Ako već niste, krajnje je vrijeme da počnete sa sezonskim uređenjem dvorišta. Ako ne želite da ulažete puno, a želite da imate lijep i jedinstven prostor, razmotrite ideju korištenja kamenih blokova u dekorativne svrhe.

Kameni blokovi su lako dostupni, možete ih naći u građevinskim radnjama, a vjerovatno ih možete naći i kod komšija ili prijatelja koji su imali građevinske radove. Uz malo spretnosti i koju ideju, praktični i ukrasni elementi od kamenih blokova će postati glavni detalj u vašem dvorištu. Njihov sirov i grub izgled nadoknadiće izdržljivost i dugotrajnost, a u prilog im ide i popularnost industrijskog stila, gdje su rado viđen element. Njihovu standardnu sivu boju vrlo lako možete promijeniti u boju po želji ako upotrijebite odgovarajuće boje za beton.

Žardinjere od blokova

Kamene blokove u dvorištu možete koristiti na više načina, smještati u njih biljke, ili pomoću blokova napraviti gredice kojima ćete odvojiti dio dvorišta za baštu.

DSC_0015

Ako ste se odlučili da vam kameni blok služi kao saksija, biće vam potrebni žica i sitno kamenje. U kameni blok prvo postavite tanku žicu, koju ćete lagano oblikovati, i koristite onoliko slojeva koliko je potrebno da bi baza od žice bila čvrsta. Potom stavite nekoliko centimetara sitnih kamenčića koji će služiti kao drenažni sloj. Tek onda stavite zemlju u koju ćete zasaditi biljke.

Vertikalni vrt

Kamene blokove možete koristiti kao saksije i žardinjere za cvijeće u dvorištu. Neka vam posluže kao gredice ili, još bolje, kao vertikalni vrt, čije instaliranje inače košta više nego što većina ljudi može sebi da priušti.

51e8cc8974c5b6307e00118a._w.1280_h.1280_s.fit_

Klupe i stolovi

Kao što znamo, dvorišni namještaj nije mala stavka u budžetu. Međutim, kameni blokovi se lijepo kombinuju uz drvo, tako da od ova dva materijala možete napraviti klupe za veliko društvo i stolove. Ovi elementi će biti stabilni i čvrsti, ali ne morate ih fiksirati, tako da ih van sezone možete skloniti. Naravno, da biste uživali u korištenju vaših novih klupa, moraćete nabaviti mekane i udobne podmetače i jastučiće.

101120217.jpg.rendition.largest

Da biste zaokružili cijelu priču, postavite i sto od istih blokova, kao na primjeru na slici.

IMG_3994

101257989.jpg.rendition.largest