Trik koji uklanja neprijatan miris odjeće

Nemate vremena za pranje odjeće ili nošenje nekog komada odjeće na hemijsko čišćenje? Poslužite se trikom koji koriste gardobijeri na Broadwayu. Oni brinu za scensku odjeću u kojoj glumci energično plešu i obilno se znoje.

Glumci na Broadwayu se po cijele noći znoje se u svojim kostimima na sceni, i ne mogu ih svaki dan nositi na hemijsko čišćenje, otkrila je Leslie Reichert za magazin “Reader's Digest”.

Ova savjetnica za ekološke načine čišćenja tvrde da gardobijeri uklanjaju neprijatan miris s njihove scenske odjeće koristeći votku. Votkom pošpricaju odjeću u tankom sloju, puste da se u potpunosti osuši prije nego što je daju glumcima na nošenje.

Nije važno je li votka skupa ili jeftina, važno je da ima što viši postotak alkohola, te da nema nikakvih dodanih okusa. Takođe, važno je votku preliti u bočicu s raspršivačem kako biste osigurali ravnomjerno nanošenje ovog sastojka po površini tkanine.

Iskusni stručnjaci savjetuju da ne pretjerujte sa količinom votke koju raspršujete po odjeći, te da tu odjeću ne nosite prije nego što alkohol ispari. U suprotnom će odjeća imati neprijatan miris.

zadovoljna.hr