Isušivanje i ovlaživanje prostora: Biljke koje treba da imate u domu zimi, i one koje je bolje izbjegavati

sobna loza

S hladnim danima najveća preokupacija nam je kako efikasno zagrijati prostor. Grijanje, međutim, dovodi do isušivanja vazduha koje nije zdravo, posebno ne za osobe koje imaju problem sa disjanim organima.

Kućne biljke nisu čudotvorne, ali sigurno mogu dati doprinos u kreiranju zdravije atmosfere u domu. Neke biljke su poznate kao ovlaživači prostora, te ih je dobro staviti u prostoriju koja se u kontinuitetu ili pojačano zagrijava, poput dnevnog boravka.

S druge strane, tu su i biljke koje isušuju vazduh, pa bi njih tokom zime bilo bolje premjestiti u prostorije koje se nezagrijavaju stalno, ili u prostorije u kojima ima vlage, poput kupatila.

Biljke koje ovlažuju vazuduh u prostoru

Pačempres

Zimzelena biljka ovlažuje vazduh i upija nečistoće u kući. Neki tvrde da umanjuje simptome migrena i glavobolja. Držite je u hladu i redovno zalijevajte.

Sanseverija (Svekrvin jezik)

Nju jako često spominjemo jer: osvježava vazduh, proizvodi velike količine kiseonika te neutralizuje štetne tvari iz sintetičkih materijala. S obzirom na to da zadržava vlagu u svojim listovima, ne treba je često zalijevati. Povrh svega, ne traži mnogo pažnje, pa ju možete smjestiti u bilo koji ugao doma.

Fikus

fikus biljke koje preciscavaju vazduh

Fikus je jedna od najpopularnijih kućnih biljka jer vlaži vazduh, ispunjava ga kiseonikom, neutralizuje toksine i viruse te upija dosta prašine. Najbolje uspijeva u domovima s mnogo prostora, a traži i stalnu hladovinu. Najčešća je vrsta fikus Benjamin, koji brzo raste i ne treba ga često zalijevati.

Lozica

sobna loza

Ova se biljka ponaša poput bršljana – svojim lišćem brzo obuhvati prostor oko kojeg raste te se uzdiže prema svjetlosti. Brzo se prilagođava suvom vazduhu te ga postepeno ovlažuje. S druge strane, treba joj mnogo hlada i često zalijevanje.

Kalanhoa

Ova biljka s Madagaskara stvorena je za stanove sa suvim vazduhom. U listovima zadržava vlagu i pomaže regulisati svježinu u svojoj okolini. Ne trebate je često zalijevati, ali je treba pozicionirati na mjesto s kojeg će dobiti dosta sunčeve svjetlosti.

Biljke koje isušuju vazduh

Spatifilum

spatifilum mirni ljiljan cvijece koje donosi srecu

Vjeruje se da ova biljka donosi ljubav u dom, pa je neki nazivaju ženskom srećom. Ne samo da spatifilum isušuje višak vlagu, već i uništava spore plijesni. Najbolji efekat postićićete ako biljku držite u prostoru na idealnih 18 stepeni Celzijusa.

Kavovac

Bobice kavovca pojavljuju se tek nakon pet ili šest godina od trenutka kada je biljka posađena, pa je najbolje kupiti već izraslu biljku. Ona isušuje višak vlage, a vazduh ispunjava prekrasnim tropskim mirisom.

Mirta

Mirta je simbol mira i užitka. U prošlosti su ljudi vjerovali da je ova biljka sveta, da ljudima može povratiti mladost, a putnike ispuniti dodatnom energijom. Danas su utvrđene neke druge blagotvorne karakteristike. Mirta uklanja višak vlage iz okoline te ubija mikrobe iz vazduh.

Lovor

Potiče iz suptropskog područja, zbog čega voli hlad, vlažan vazduh i darežljive količine tople vode. Uklanja višak vlage iz vazduha, a njegovi osušeni listovi oplemeniće okus brojnih jela u kuhinji.

Limunovo stablo

Limunovo stablo ispunja vazduh citrusnim mirisom, a istovremeno uklanja višak vlage iz svoje okoline. Sadrži velik broj ljekovitih tvari te sterilizuje prostor oko nje. Limunovo stablo voli sunčevu svjetlost i redovno zalijevanje.