Kako se boriti protiv smrdljivih martina u kući i vrtu

Smrdljivi martin je insekt kojeg možemo naći u vinogradima i voćnjacima, ali dolaskom hladnijih dana, oni traže sklonište na toplijim mjestima na kojima bi u hibernaciji proveli zimu.

U posljednjih par godina primijećen je sve veći broj smrdljivih martina u ovo doba godine, što nalaže postavljanje pitanja je li se smanjio broj njihovih prirodnih neprijatelja – guštera, osa i ptica?

Borba protiv martina je teška jer u odbrani ispuštaju neugodne mirise, a hemijska sredstva slabo pomažu jer se jako brzo naviknu na njih.

Od ulaska u stanove i kuće najbolje će poslužiti mrežice na prozorima, a može se isprobati i trik sa žutim papirom, jer ih privlači ova boja, pa ih možete postaviti na balkon ili na terasu i na taj način namamiti smrdljive martine da ostanu van kuće.

Neki preporučuju mješavinu vode i sapuna. U određenu količinu vode ulijte jedan do dva posto tekućeg sapuna i tom mješavinom poprskajte ove smrdljive insekte.

Smrdljive martine odbija i miris bijelog luka i mente pa ih postavite ispred svojih prozora ili vrata.

Ukoliko vam smrdljivi martini prave štetu i u vrtu, pokušajte biljke zaštiti pomoću ovih prirodnih preparata.

Sprej od ljuski luka

Uzeti 20g ljuski luka, preliti sa 1l vruće vode i ostaviti 5 dana. Nakon toga procijediti i dobijenu tekućinu koristiti za tretiranje biljaka. Kod povećane količine smrdljivih martina biljke se trebaju prskati sprejem svaki dan (do 3 puta dnevno) u periodu od 5 dana.

Sprej čili paprika

Za pripremu ovog pripravka uzeti 100g čili papričica i usitniti ih. Usitnjenu papriku preliti sa 1l vode i kuhati sat vremena na laganoj vatri u poklopljenoj posudi. Ovako prokuhana tekućinu ostavi 2 dana, a nakon toga procijediti. Za tretiranje uzeti 100ml dobijene tekućine i razrijediti sa 10l vode.

Sjeme gorušice

Sjeme gorušice samljeti u prah. Potrebno je 0,5kg praha gorušice preliti sa 0,5l vrele vode, dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi. Tekućinu procijediti i doliti 9,5l vode da ukupno imate 10l tekućine kojom se prskaju napadnute biljke, piše AgroKlub.