Napravite ove sitnice i spremno dočekajte hladne dane u domu

Kalendarski dolazak jeseni poklopio se i s vremenskim, pa su nas niske temperature snažno prodrmale i dale nam do znanja da je vrijeme da se spremimo za hladnije dane.

Iako se nadamo da ćemo još imati prilike vrijeme provoditi na otvorenom, na terasama i u dvorištima, vrijeme je da obavimo neke sitnice koje će naš dom pripremiti za zimu i dopustiti nam da uživamo i u svojim domovima onda kada nas vrijeme “otjera” u kuću.

Naravno, sve su ovo stvari koje radi svako ko održava svoj dom, ali smatrajte ovo podsjetnikom koji će vas inspirisati da ove nezaobilazne zadatke završite na vrijeme.  Na prvom mjestu, treba da se pobrinete za instalacije i krovove, ako živite u kući, pa onda i za ove sitnice.

1. Pročistite zamrzivač

Bacite sve ono što ste ovoga ljeta u pokušaju rashlađivanja nakupovali, a znate da vam neće pasti na pamet iskoristiti jednom kad temperature padnu do nule. Ali bitnije, očistite zamrzivač od nakupina leda. Sada ga još uvijek stignete brzo otpiti i detaljno očistiti.

2. Organizujte ormare

Ormare, kuhinjske ormariće, regale, kredence, police…

Ukoliko pakujete sezonsku odjeću i obuću parvo je vrijeme da to uradite sada kako bi vas jakne, kaputi i džemperi dočekali svježi i mirisni.

3. Očistite roštilj

Nemojte da prezimi sa slojevima masnog taloga na sebi. Temeljno ga očistite i pozdravite se s njim do proljeća.

4. Sredite prozore

Provjerite da li prozori dihtuju kako treba i da li ima nekih drugih nedostataka. Takođe, pravio je vrijeme za jedno temeljno pranje. Nemojte zaboraviti ni prozorske klupice i sređivanje saksija ako vam je cvijeće uvenulo.

5. Sredite vrtni namještaj

vrtni namjestaj metal

Poslije proljećno/ljetnog korištenja vrtni namještaj je potrebno očistiti, po potrebi premazati zaštitiom, i pospremiti na sigurno. Bar ako želite da vam potraje.

6. Dubinsko pranje tepiha i namještaja

Nadamo se da ste ovo uradili dok su temperature bile više, ali ni sada nije kasno. Sva nečistoće koju vi i vaši gosti unosite u kuću nakuplja se mnogo brže nego što biste pomislili, čak i ako usisavate kuću redovno. To se posebno događa na tepisima, a i ispod njih.

7. Uhvatite se u koštac s neurednim ladicama

Ako imate po kući one ladice u koje trpate sve ono s čim ne znate gdje biste, sada je vrijeme da ih reorganizujete. Osjećaćete se svježije – što je prostor čišći, vi se osjećate bolje.

8. Uljepšajte prostor

jesenji dekori

Ako kupujete novi tepih, zavjese, ukrase… znajte da su u prodavnicama nove kolekcije i to u jesenjim bojama. Čak i male sitnice mogu napraviti drugačiji ugođaj u prostoru.